IRLi uus juht vastandus ACTA küsimuses Ansipile

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakad ACTA vastu protesteerimas.
Poolakad ACTA vastu protesteerimas. Foto: SCANPIX

IRLi värske esimees Urmas Reinsalu leiab, et võltsimisvastase kaubanduslepingu ACTAga seonduv pole veel piisavalt selge ja vajab täiendavat läbiarutamist.

«Tänase teabe alusel tuleb ACTA tuua arutamiseks parlamendi ette,» ütles Reinsalu Postimehele.

ACTA mõjud tulevikus tuleb tema sõnul läbi analüüsida ja asjalikud küsimused peavad saama vastused. «Autoriõigused internetis peavad olema tagatud viisil, et digikeskkond areneks ja internetivabadus säiliks,» leidis IRLi esimees.

Erakonna riigikogu fraktsioon korraldab järgmise nädala kolmapäeval ACTA asjus erinevate ekspertide ja huvirühmade esindajate kuulamise.

Peaminister Andrus Ansip ütles üleeile riigikogu infotunnis esinedes, et tema hinnangul on võltsimisvastane kaubandusleping ehk ACTA ülimalt õige asi.

Ansipi sõnul ei too ACTAga liitumine kaasa ei Euroopa Liidu õiguse ega ka Eesti õiguse muutmise vajadust, mistõttu ei ole seega vaja ka menetleda seda teemat riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonis.

Samas kõnes rääkis Ansip ka seemnete söömisest ja fooliumi mütsi sisse pistmisest, mis internetiavalikkuse kihama lõi.

Rohelised on ACTA vastu

Täna teatas Erakond Eestimaa Rohelised, et on ACTA jõustamise vastu. Nende teatel on selle vastu ka teised Euroopa Roheliste erakonnad.

«Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsioon on tellinud põhjaliku analüüsi ACTA ühildavusest Euroopa Inimõiguste Konventsiooniga. Analüüs annab ACTA-le hävitava hinnangu,» teatas erakonna pressiesindaja.

ACTA on kaubandusleping, mis on väga mitmeti tõlgendatav.

Roheliste väitel on ACTA väga mitmeti tõlgendatav, samuti on selle läbirääkimisdokumendid on praeguseni salastatud. «Seega soovitakse kehtestada rahvusvaheline leping, mille kõik osad ei ole kättesaadavad ning mille olemasolev osa on ebaselge ja vastuolus Euroopa Inimõiguste Konventsiooniga,» leiab erakond.

Rohelised kutsuvad riigikogu ja valitsust mitte liituma ACTAga ning avaldavad oma solidaarsust kõigiga, kes kogunevad nii Tallinnas, Tartus kui ka teistes Euroopa linnades ACTA-vastasele meeleavaldusele.

«ACTA-l ei ole kohta tänapäeva infoühiskonnas. Meelelahutustööstus ei tohi piirata internetti kui vaba suhtluse kanalit. Tarbijate huvisid mittearvestaval ja suurkorporatsioone soosival lepingul pole kohta Euroopa õigusruumis,» ütles roheliste juhatuse liige Olev-Andres Tinn.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles