Kutseõpingud katkestanud ei näita kooli lõpetamiseks huvi üles

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitaja.
Keevitaja. Foto: Toomas Huik

KUTSE on programm, mille raames saavad kutseõppe pooleli jätnud inimesed tasuta oma õpingud lõpetada. Kuigi neist võimalustest on palju meedias räägitud, pole tung hariduse kätte saamiseks just väga suur.

«Huvi on üllatavalt leige, see ei ole KUTSE jaoks ootuspärane,» tõdes programmi KUTSE juht Aivi Virma. Nimelt on kaks aastat kestnud programmis seni osalenud 137 õppurit, kuid lõpetajaid on ainult 22. Programmi lõppedes peaks aga 2013. aasta lõpuks olema 400 lõpetajat.

Virma tõi välja leige huvi põhjused: «Esiteks on see, et kutseharidus on koguaeg tasuta olnud – neil ei ole motivatsiooni KUTSE raames õppima tulla. Teiseks, kui ta on katkestanud, sest ta on kodu või kooli survel läinud vale eriala õppima, siis ta ei tule seda uuesti õppima.»

Ta lisas kolmandal põhjusena, et kui inimesel on hetkel töökoht olemas, siis ta ei pruugi edasiõppimise varianti kaaluda. «Kuigi ta võib ühest küljest aru saada, et haridust on vaja, siis vajadus peret ülal pidada on tunduvalt suurem,» pakkus Virma.

Tema hinnangul ei ole KUTSE siiani oma eesmärki täitnud, kuid ta avaldas lootust, et olukord paraneb. Lõpetajate hulk veel suureneb, sest õpingud võtavad aega ja Virma hinnangul ei ole välistatud, et 400 lõpetajat saadakse täis.

Viimane KUTSE raames sisseastumine toimub järgmise aasta alguses. Praegu olevat 1,9 miljonilise eelarvega programmil vabu ressursse veel palju.

KUTSE

Programmi sihtrühmaks on ajavahemikus 01.01.2000-01.09.2010 kutseõppeasutustes või rakenduskõrgkoolide kutseõppe õppekavadel õpingud katkestanud ning täiskasvanud, kes on motiveeritud leidma uut rakendust läbi uue kvalifikatsiooni omandamise, aga ei tule tavaõppesse koos noortega.

Programmi raames toetatakse õpinguid kuni aastani 2013. Haridustee jätkajatele kehtivad kõik tavapärased õppurite õigused ja kohustused sealhulgas õigus õppetoetusele.

Programmi tulemusel peaks lõpetama kutseõppe 400 täiskasvanut.

Rohkem informatsiooni leiab haridus- ja teadusministeeriumi koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles