Õpetajate streigiotsus viibib inimliku tõrke tõttu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn (vasakul) ja tema nõunik Raivo Paavo hetk enne õpetajate palgatõusu arutelu algust.
Riiklik lepitaja Henn Pärn (vasakul) ja tema nõunik Raivo Paavo hetk enne õpetajate palgatõusu arutelu algust. Foto: Peeter Langovits

Riiklik lepitaja Henn Pärn oli täna valmis allkirjastama otsust selle kohta, et õpetajate palgaläbirääkimistel üksmeelt ei leitud, ent see takerdus haridusministeeriumi allkirja puudumise taha.

Selleks, et riiklik lepitaja saaks allkirjastada otsuse, et läbirääkimistel kokkulepet ei saavutatud, pidi ta saama kõigi osapoolte allkirjad eriarvamuste protokollile. Haridustöötajate liit, linnade liit ja maaomavalitsuste liit olid selle allkirjastanud, puudu oli vaid haridusministeeriumi esindaja allkiri.

Täna jäi tal see paraku saamata. Põhjuseks oli inimlik tõrge - lepitusdelegatsiooni määratud haridusministeeriumi kantsler Janar Holm on haigestunud ega saanud dokumenti isegi digitaalselt allkirjastada.

«Saatsin ministrile palve, et leitaks inimene, kes eriarvamuste protokolli alla kirjutaks. Vastasel juhul on lepitaja töö takerdunud,» sõnas Pärn. Paraku selgus tänase tööpäeva lõpuks, et ka Holmi asendajad olid ministeeriumist eemal ega saanud ministeeriumi poolt allkirja panna.

Henn Pärn lootis, et ehk saab nüüd otsus tehtud esmaspäeva lõunaks. «Ma heameelega oleks täna kirjutanud otsusele alla ja lõpetanud menetluse. Sellest hetkest on pooled vabad oma tegevustes,» sõnas Pärn.

Haridustöötajate liidule tähendab see otsus õigust asuda streiki korraldama. «Minu sõnum õpetajatele oli, et streik streigiks, aga pärast seda peab asuma uuesti läbi rääkima, sest ilma läbirääkimisteta ei sünni midagi,» sõnas riiklik lepitaja.

2012. aasta suhtes ei ole Pärna sõnul võimalikki üleriigilist kokkulepet saada. «Võimalus on kohalikes omavalitsustes – nii palju, kui kellelgi raha on, see selgub pärast seda, kui valitsuse määrus saab alla kirjutatud. Eks siis iga omavalitsus vastavalt sellele, kuidas olukorda tunnetab, paneb oma prioriteedid paika. Seda ütlesid kõik osapooled, et kindlasti ei saa see olema 20 protsenti, aga midagi ikka leitakse,» rääkis Pärn.

«Minu sõnum oli see, et ei takerdutaks 2012. aasta taha, sest 2013. aasta planeerimine juba käib ja sisend tuleb anda selle eelarve menetlusse,» lisas lepitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles