Al-Qaeda juht toetab süürlaste mässu Assadi režiimi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahri.
Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahri. Foto: SCANPIX

Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahri ütles täna avaldatud videolõigus, et süürlased ei tohiks ülestõusus president Bashar al-Assadi vastu loota Lääne ja araabia maade valitsustele, vahendas USA monitooringufirma SITE.

Islamistide võrguküljel avaldatud kaheksaminutilises lõigus pealkirjaga «Edasi, Süüria lõvid!» kutsus Zawahri ka Türgi, Iraagi, Liibanoni ja Jordaania moslemeid süürlastele appi minema.

«Haavatud Süüria veritseb päev päeva järel, samal ajal kui lihunik Bashar bin Hafizi (Hafez al-Assadi) poega lihunikku ei takistata,» ütles Zawahri, kes kandis valget turbanit ja istus rohelise eesriide ees.

Kuid ta lisas, et vastupanu kogub hoogu.

«Meie rahvas Süürias, ärge lootke Lääne või Ameerika Ühendriikide või araabia või Türgi valitsustele,» ütles Zawahri oma teadaolevalt teises läkituses Süüria opositsioonile.

Juulis kutsus Zawahri süürlasi pöörduma USA ja Iisraeli valitsuste vastu ning ütles, et USA solidaarsusavaldused ei ole siirad.

Araabia välisministrid arutavad võimalust saata Süüriasse Araabia-ÜRO ühismissioon, sest Araabia Liiga vaatlusmissioon kukkus läbi ega suutnud Assadi repressioone peatada.

Zawahri sai Al-Qaeda juhiks pärast seda, kui USA eriüksuslased tapsid mullu mais terrorivõrgustiku juhi Osama bin Ladeni.

Al-Qaeda ei ole etendanud olulist rolli rahvaülestõusudes, mis mullu Egiptuses, Liibüas ja Tuneesias autokraatide kukutamiseni viisid. Analüütikute sõnul on ülestõusud ülemaailmset terrorivõrgustikku nõrgendanud.

Kuid eile vahendas meedia anonüümseid USA ametnikke, kelle sõnul oli Süüria kolme hiljutise ohvriterohke pommiplahvatuse taga just Al-Qaeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles