Eksperdid: inimkaubanduse eelnõu ähvardab lahjenemine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostitutsioon.
Prostitutsioon. Foto: Caro / Scanpix

Prostituutidega tegelevad psühholoogid on mures ja kardavad, et riigikogu õiguskomisjonis muutub inimkaubanduse eelnõu üha lahjemaks.

MTÜ Eluliin juhatuse liige, psühholoog Eda Mölder rääkis, et tema jaoks tekitab väga suuri küsitavusi paragrahv, mis on nüüd eelnõusse sisse toodud – alaealise prostitsiooni toetamine, mille eest karistataks vaid rahatrahviga, vahendab ERR Uudised.

Sel nädalal on õiguskomisjon palju  koos istunud ning ohvritega tegelevad spetsialistid jälgivad nördinult, kuidas eelnõu kordi ja kordi ümber tehakse ja sealjuures karistusi muudetakse, kuigi komisjoni selle nädala viimasel istungil neljapäeval leiti, et vahepeal eelnõus nõrgemaks muudetud karistused tuleb karmimaks tagasi muuta.

Lisaks karistustele jäi üles küsimus, kas seaduses peaks olema «haavatavuse» mõiste või mitte – haavatav seisund ehk olukord, kus inimesel pole võimalik mitte alluda väärkohtlemisele kadus ümbertegemise käigus eelnõust ja on tekitanud ohvrite nõustajates nördimust.

Eda Mölder ütleb, et seda ei tohi asendada mõistega «abitu seisund», kuna tema kogemus jutustab, et prostituut ei pea olema sutenööril kõripidi peos, et teda mõjutada, vaid survestada saab ka peenemalt – näiteks oli üks sutenöör ohvriga abiellunud, viinud naise välismaale ja sundinud prostitutsiooniga tegelema, samal ajal kui tema last hoiti keldris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles