Õpetajad plaanivad streikida kolm päeva järjest

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Sven Rondik.
Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Sven Rondik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Haridustöötajate liidu esimehe Sven Rondiku sõnul soovisid paljud õpetajad streikida kolm päeva ja seetõttu ongi õpetajate streik välja kuulutatud 7.-9. märtsini.

«Streigi esimene päev on 7. märts kõikides kohtades, kus seda alustatakse,» rääkis Sven Rondik Postimehele. Kas streik kestab päeva, paar või kolm, otsustab iga õppeasutus ise. Kolmepäevast streiki soovisid Rondiku kinnitusel paljud pedagoogid ise.

Ametiühingujuhi sõnul pole täna veel võimalik öelda, kui paljud õpetajad streigis kaasa löövad, kuna riikliku lepitaja luba saadi alles täna kell 13.30 ning streigiettevalmistusi hakatakse tegema alles tänasest.

«Nädala jooksul peab see selguma (osalejate arv – toim), sest 21. veebruar on viimane kuupäev, mis ajaks peavad kohalikud omavalitsused ja koolijuhtkonnad saama streikijate käest vastava informatsiooni, kui palju streigis osaleb ja mitu päeva see kestab,» rääkis Rondik.

Ta kinnitas, et n-ö Kreekat õpetajad tegema ei hakka, aga kas kolmepäevasel streigile võib tulla jätk, ei ole veel selge. «Vaatame, kuidas asi lõpeb,» lausus Rondik.

Ametiühing on juba ettevalmistanud materjalid koolide usaldusisikutele ja streigijuhtidele, kus jagatakse juhiseid, kuidas streiki läbi viia ning keda on vaja sellest informeerida.

Rondiku sõnul on õppeasutuste juhtkondade asi lapsevanemaid toimuvast teavitada. «Kuidas tööd korralda streigipäeval, otsustavad koolijuhid,» kinnitas ametiühingujuht.

Kas 7. märtsil on oodata ka õpetajate meeleavaldust, on Rondiku sõnul samuti vara öelda. «Meil oli kokkulepe, et iga maakond ja linn otsustab ise, millal ja mida ta teeb. Aga Tallinn lubas midagi teha ja see selgub lähipäevade jooksul,» sõnas Rondik.

Õpetajate esindajad on juba käinud Ametiühingute Keskliidus oma streigiplaane tutvustamas ning esialgu on oma toetusest teatanud transporditöötajate ametiühing. «See on iga (ametiühingu – toim) liidu otsustada, kas nad teevad aktsioone või piirduvad ainult toetuskirjaga.»

«Kuna riikliku lepitaja vahendusel toimunud läbirääkimised tööandjate ja Eesti Haridustöötajate Liidu esindajate vahel õpetajate töötasu alammäärade tõstmiseks 2012. aastal 20 protsendi võrra lõppesid tulemusteta ja riikliku lepitaja 13. veebruari otsusega on töörahu lõppenud, siis võttis EHL vastu otsuse korraldada ajavahemikus 7.-9.märts üleriigilise haridustöötajate streigi õpetajate töötasu tõstmise nõudeks,» ütles EHLi esimees Sven Rondik BNSile.

Möödunud aasta detsembris ja tänavu jaanuaris EHLi korraldatud õpetajate üleriigiline küsitlus näitas Rondiku kinnitusel, et enamik küsitletutest on streigi korraldamise poolt.

«Ootame, et vabariigi võimu- ja valitsemisorganid arvestavad õpetajate õigustatud ja põhjendatud nõudmisi nende töötasu alammäärade tõstmiseks ja näevad selleks ette riigieelarves täiendavad rahalised vahendid,» sõnas Rondik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles