Paet: hullule pole vahet, kas Eestis on ACTA või mitte

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Priit Simson

Välisminister Urmas Paet ütles täna riigikogu ees küsimustele vastates, et kui Eestis tuleb võimule keegi hull või ebastabiilne, siis pole üldse vahet, kas Eesti on ACTAga ühinenud või mitte.

Paeti sõnul on ta uudistes näinud ideed, et kui Eestis tuleb võimule keegi hull või ebastabiilne, võib too isik hakata lepingut kasutades kruvisid kinni keerama ja interneti vabadusi sulgema.

«Sügavalt teoreetiliselt arutades selleks kindlasti ei ole vaja seda lepingut,» sõnas Paet. «Kui Eestis ikkagi õigusriigiga mingil hetkel millegipärast midagi väga viltu läheb, siis on täiesti ükskõik, kas see leping on või ei ole. Siis on hoopis uus olukord.»

Paet rõhutas, et kui selle lepingu järgi tuleb mõnda seadust muuta, siis tehakse seda siiski riigikogu saalis.

«Lihtsalt see, et keegi kuskil kujutab ette, et selle lepinguga siiski on võimalik muuta Eesti seadusi mingis suunas lihtsalt, siis nii see ei ole,» väitis Paet.

Paet toonitas ka, et kui vaadata maailmas laiemalt ringi, siis nendes riikides, kus autoriõigusi ja intellektuaalset omandit ei austata, ei austata ka interneti vabadust.

Ta lisas, et Euroopa Liidu eesistuja Taani, kus vaid mõne aasta eest oli sõnavabadusega seotud karikatuuriskandaal.

«Taani riik sõnavabaduse nimel ei taganenud mitte midagi oma sõnavabadusest, põlesid Taani saatkonnad, mitmetes maades olid demonstratsioonid, ettevõtjad kandsid kahjusid ja kõik see käis sõnavabaduse nimel,» meenutas Paet. «Kas keegi kujutab täna ette, et Taani riik on eestvõtja selleks, et sõnavabadust või Interneti vabadust kahandada? See ei ole nii.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles