Paet: ACTAga ühinemine võib avada uusi uksi

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisministri Urmas Paeti väitel on välisfirmadel otsuste tegemise juures päris suur kogus emotsionaalsust, mistõttu kerkib küsimus, kus usaldatakse oma pood avada ja kus mitte.

Tema hinnangul on välisfirmadel entusiasmi Eestisse laieneda vähem, kui Eesti ei liituks ACTAga.

«Siis saab suhteliselt kiire olema seesama sildistamine, ükskõik mida meie siin arvame või ei arva, et seal on riik, kes ei pea autoriõigustest ja intellektuaalsest omandist mitte midagi,» sõnas Paet. «Selge, et kõik need, kes täna veel siin meie turul ei ole, suure tõenäosusega pärast sellist olukorda siia ei kiirusta ka.»

Lisaks kaoks ACTAst keeldudes Eestil Paeti hinnangul võimalus olla Euroopa Liidus eestvedaja digitaalse siseturu arengus,

«Siis võime ainult unistada sellest, kui Eesti erinevalt enamikust Euroopa Liidu riikidest ei peaks selle leppega ühinema,» nentis ta.

Paet tõmbas paralleeli euroga, väites, et Eestis teati, et Eesti kroon on kindlalt seotud euroga ja seda ei saa devalveerida.

«Aga fakt oli ju see, et siinsamas meie vahetute naabritegi juures oli majanduskriisi ajal jutte, et, põhimõtteliselt on Eestis kõik nagu okei, me võiksime sinna investeerida, aga neil on see oma raha ja mine tea, äkki ikka devalveerivad,» meenutas ta. «Ootame veel, pärast saame asjad 20-30 protsenti odavamalt kätte. Ja nüüd, kui Eesti on eurotsoonis, euroga liitunud, siis seda laadi spekulatsioonid on kohe maas ehk see võimalik emotsionaalne takistus investeeringute tegemiseks on maas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles