Iisrael kardab uut terrorirünnakute lainet

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Delhi pommirünnakus sai raskesti viga Iisraeli naisdiplomaat (lebab maas, abistajate vahel).
New Delhi pommirünnakus sai raskesti viga Iisraeli naisdiplomaat (lebab maas, abistajate vahel). Foto: SCANPIX

Iisraeli ajakirjanduse teatel ei kaasne eilsete rünnakutega juudiriigi saatkonnatöötajate vastu Indias ja Gruusias tõsist vastureaktsiooni. Küll aga võivad vahejuhtumid tähendada uue rünnakulaine algust.

Eile lasti India pealinnas New Delhis õhku Iisraeli saatkonna auto, milles sõitnud naisdiplomaat sai raskesti viga. Teine intsident juhtus Gruusia pealinnas Thbilisis, kuid seal õnnestus politseil juudiriigi saatkonna autost leitud pomm kahjutuks teha, vahendas AFP.

Iisrael süüdistas rünnakutes kohe Iraani ja selle Liibanoni «käepikendust» Hezbollah'd. Peaminister Benjamin Netanyahu tõotas välja juurida ohu, mida Iraan kui maailma suurim terrorieksportija maailmale kujutab.

Kohalik press aga ei usu, et Iisrael rünnakutele väga karmilt reageerib.

«Pommirünnakud kutsusid Iisraeli ametnikelt esile tavapärase range retoorika... Siiski peetakse vihast Iisraeli vastulööki ebatõenäoliseks,» kirjutas vasakpoolne ajaleht Haaretz.

Lehe sõnul olid eilsed rüünakud piisavalt piiratud, et mitte rikkuda «mängureegleid», juhtides tähelepanu asjaolule, et arvatavasti oli tegemist katsega maksta kätte nelja Iraani tuumateadlase tapmise eest viimase kahe aasta jooksul. Atentaatide toimepanijaks peetakse Iisraeli.

Ka meetod, mida eilsed ründajad saatkonnaautode vastu kasutasid, sarnanes väga viisile, kuidas tapeti neli Iraani teadlast – magnetpommid kinnitati nende auto külge.

«Iisrael ei lähe sõtta diplomaatilise auto õhkulaskmise pärast New Delhis ega pommirünnaku katse pärast Thbilisis,» märkis Jerusalem Post. «Kuid kui Iraan ja Hezbollah jätkavad oma jõupingutusi ja neil õnnestub toime panna suur rünnak, mis toob kaasa rohkem ohvreid ja kahju, saab valitsusel olema raske end tagasi hoida.»

Paljud ajalehed väitsid, et rünnakud, millele eelnes kaks hiljuti nurjunud katset rünnata Iisraeli kodanikke Aserbaidžaanis ja Tais, olid üksnes eelmäng uutele rünnakutele Iisraeli sihtmärkide vastu välismaal.

Ajalehe Yediot Aharonot kommentaator Alex Fishman kirjutas, et alanud rünnakulainet juhtiv Iraani luureohvitser seniste saavutuste pärast edutamise pärast ilmselt muretsema ei pea. «Kuid selle laine olemasolu tähendab, et mujal planeedil on olemas teisi terrorirakke, mis otsivad endiselt Iisraeli-vastaseid sihtmärke. Käsk teha kõik endast olenev, et sundida Iisraeli peatama Iraani teadlaste tapmine, on juba väljastatud, ja need kavandatud terrorirünnakud jätkuvad tulevikus.»

13. jaanuaril arreteeris Tai politsei väidetavalt Hezbollah'ga seotud Liibanoni mehe kahtlustatuna kavas rünnata turiste. Iisrael hoiatas seejärel oma kodanikke Bangkokki reisimast seoses tõsise julgeolekuohuga.

Mõni päev hiljem teatas Aserbaidžaan, et vahistas kolm meest, kes plaanisid rünnata kaht Bakuu juudi koolis töötavat iisraellast. Seejärel tõstis Iisraeli välisministeerium häiretaset oma saatkondades ümber maailma.

Pärast eilseid pommirünnakuid on häiretase tõstetud maksimaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles