Muinsuskaitse ei poolda hauaplaatide teisaldamist

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu. Illustreeriv foto.
Kalmistu. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Muinsuskaitseameti esmaspäeval koos olnud kooskõlastamise komisjon jäi põhimõtteliselt kindlaks oma nädal tagasi langetatud seisukohale ega poolda Kuressaare Laurentiuse kirikus remondi käigus päevavalgele tulnud hauaplaatide teisaldamist, et neid eksponeerida, kirjutab Saarte Hääl.

Muinsuskaitseameti kooskõlastamise komisjoni protokollist võib lugeda, et kuna osa kiriku põrandast on veel uurimata, ei teata, millisel hulgal võib põranda alt veel haua- ja põrandaplaate välja tulla.

«Põhimõte on selles, et leitud materjali käsitletakse terviklikult ja tagatakse selle säilimine,» on protokollis öeldud. Seepärast ei pea muinsuskaitseamet «põhjendatuks üksikute hauaplaatide teisaldamist eksponeerimise eesmärgil».

Ühe lahendusena näeb muinsuskaitseamet, et haua- ja põrandaplaadid võiks tõsta üles ja eksponeerida neid uues põrandapinnas ning kaitse tagamiseks kaetakse plaadid vaipadega ja teine võimalik lahendus oleks, et ajaloolised haua- ja põrandaplaadid võiks jätta samasse kohta, kust need leiti, nende eksponeerimiseks tuleks aga uude põrandasse kavandada kergelt avatav puit- või metallkate, mis tagaks plaatide säilimise senises keskkonnas ja annaks võimaluse neid vaadelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles