Ministeerium: õpetajate palkadeks eraldatud raha peab jõudma õpetajateni

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajad.
Õpetajad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Haridus- ja teadusministeerium peab oluliseks, et õpetajate palkadeks eraldatud riigipoolne toetus jõuaks käesoleval aastal täies ulatuses õpetajateni, sest õpetajate palkade kasvu üheks allikaks on selleks eraldatud vahendite sihipärane kasutamine.

Haridus- ja teadusministeeriumi hinnangul kinnitab 2010. aasta palgakulude kasutamise analüüs riigipoolse haridustoetuse jaotamise põhimõtete muutmise vajadust sellisel viisil, et see toetaks õpetajate palgatõusu ja koolivõrgu korrastamist.

Ministeerium tutvustas kohalike omavalitsuste liitude esindajatele õpetajate palgakulude kasutamise analüüsi. Kohtumisel lepiti kokku, et õpetajate palgavahendite kasutamist 2011. aastal analüüsitakse ühiselt koos omavalitsusliitudega.

Ministeerium peab oluliseks, et õpetajate palkadeks eraldatud riigipoolne toetus jõuaks käesoleval aastal täies ulatuses õpetajateni ning soovib vastava põhimõtte kehtestamist ka Vabariigi Valitsuses arutusele tulevas toetusfondi jaotamist puudutavas määruses. Õpetajate palkade kasvu üheks allikaks on selleks eraldatud vahendite sihipärane kasutamine.

2013. aastal on toetusfondi vahendite jaotamisel vaja veelgi suuremat selgust ja senisel viisil enam jätkata ei saa, kinnitas ministeerium. Aprillis edastab ministeerium omavalitsusliitudele arutamiseks uue rahastamismudeli projekti. Lisaks kokkulepetele on vaja muuta ka seadusi, et sihtotstarbeliselt suunatud raha jõuaks kogu ulatuses õige adressaadini.

Ministeeriumi hinnangul väljendus koosolekul selgelt osalenute koostöötahe rahastamispõhimõtete ja vastutuse selgemaks määratlemiseks. Ministeerium ja omavalitsusliidud jagavad seisukohta, et õpetajate töötasude küsimuse lahendamine on haridusvaldkonna olulisim küsimus.

Kohtumisel osalesid Eesti Maaomavalituste Liidu esimees Jüri Landberg, aseesimees Ivar Tedrema, aseesimees Vello Jõgisoo ning Eesti Linnade Liidu tegevjuht Jüri Võigemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles