Savisaar: maapiirkondade taandareng on pikaaegse riikliku halduspoliitika otsene tagajärg

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Eesti maapiirkondade taandareng on meie pikaaegse riikliku halduspoliitika otsene tagajärg, tõdes Tallinna linnapea Edgar Savisaar linnade ja valdade päeval peetud ettekandes.

«Ja nii ei maksa mitte kellelgi meist siin solvuda, kui maal öeldaksegi juba pikalt keerutamata: «Elu on täitsa P-s»,» nentis Savisaar Raepressi teatel.

Savisaar tõdes, et inimesed lahkuvad, otsides mitte paremaid jahimaid, nagu meedias sageli seletatakse, vaid kohta, kus ellu jääda. «Tallinn ainsana kasvab, kuid meie oleme siiski ainult üks omavalitsus,» nentis Savisaar.

Savisaare sõnul ei ole maapiirkondade hääbumise teema parteiline küsimus ega opositsiooni-koalitsiooni tavapärane vägikaikavedu. «See on parteideülene, terve Eesti küsimus,» rõhutas Savisaar. «See on riikluse küsimus.»

Savisaar tõdes, et omavalitsustegelased saavad oma parteilisest kuuluvusest sõltumata üsna ühtmoodi aru, et koolidesse ei võeta ju õpilasi parteilise kuuluvuse alusel, pangaautomaadist võtavad raha, päästekomando lähedust vajavad ja oma elu hindavad võrdselt kõrgelt samuti kõikide parteide valijad. «Ka maapoed ja postkontorid maal pole opositsiooni ega koalitsiooni, vaid terve Eesti eluks vajalikud asjad,» ütles Savisaar.

«Meile öeldakse valitsuse poolt, et paneme suurema osa gümnaasiumeid kinni ja küll siis jagub pedagoogidele palka. Seejuures püüab valitsus süüdi lavastada omavalitsusi, kes justkui ei taha õpetajate palku tõsta. Me ei lepi sellega. Me toetame pedagoogide võitlust palkade tõstmiseks ja kavatseme streikida koos pedagoogidega selle nõudmise täitmiseks valitsuse poolt! Meile öeldakse, et riik ei saa pangaga midagi peale hakata kui pank tahab oma rahamasinad kokku korjata. Kapitalism olevatki selline. No tule taevas appi! Mitmed omavalitsused on ju viimase häda sunnil jõudnud iseseisvalt rahvusvahelise suurpangaga kokkuleppele. Jah, nad on olnud sunnitud selle eest maksma. Ja Eesti riik, kes seal pangas hoiab sedasama raha, mida sealt automaadist ju käiaksegi välja võtmas, tõstab käed üles ja kuulutab, et ei saa midagi parata! Kui sularahas pensionite kojukanne riigi kulul lõpetati ja selle eest tuli hakata igaühel pangale ränka teenustasu maksma, siis teatas pensioniraha sinna panka pumbanud riik, et pangaautomaadid on ju igal pool olemas,» rääkis pealinna meer.

Savisaar tõdes, et üheksa päästekomandot pannakse kinni, kuid siseminister väidab, et selle tulemusena kogu Eestis päästevõimekus hoopis suureneb. «Kõik olevat suurepärane, kuid siiski mitte lootusetu!»

«Omavalitsuste tasandil hakkab haldusreformi arutelu juba kuju võtma, selle platvormi ühiseks esitamiseks toimub juba märtsi lõpul omavalitsuste kongress, mis on omavalitsusfoorumi, linnade liidu ja maaomavalitsuste liidu kõige esinduslikum kogunemine pärast 1990. aasta 2. veebruari kõikide tasandite rahvasaadikute koosolekut linnahallis. Eestis on ka nüüd aeg küps rahvaesindajate poolt Eesti riigi ja rahva seisukohalt kriitilise tähtsusega seisukohtade kuulutamiseks ja kehtestamiseks. Ma usun, et omavalitsused võivad kongressil kinnitada ühise platvormi Eesti valitsemise maakondliku tasandist ehk maaomavalitsuste loomisest. Samuti piiritleme vabariigi valitsuse kohustused teenuste finantseerimisel ja omavalitsuste iseseisva tulubaasi kujundamisel. Ja viimane aeg on panna paika ka omavalitsuste positsioonid Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi raha jagamisega seoses,» sõnas Savisaar.

Savisaare hinnangul ongi Eesti praeguse valitsuse jaoks lahenduseks elu kadumine maalt. «Pole inimest – pole omavalitsust – pole probleemi,» nentis Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles