Õiguskomisjon tahab tühistada töötajatele plaanitud hüvitise

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Riigikogu õiguskomisjonis valmis eelnõu, millega tühistatakse riigikogu senine plaan hakata maksma töötukassast 40 protsenti töötaja eelmisest palgast ka neile töötajatele, kes lahkuvad ametist vabatahtlikult või poolte kokkuleppel.

Vastav punkt pandi töötuskindlustuse seadusesse 2008. aastal ja pidi jõustuma 2013. aasta 1. jaanuarist.

«Me arvame, et sellisel eelnõul ei ole praeguses tööturusituatsioonis enam põhjust,» ütles riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants. Tema sõnul valmis 40-protsendise endise palga hüvitise laiendamise plaan olukorras, kus tööturul oli olukord praegusest märksa halvem.

«Eks iga asi tekib mingis poliitilises olukorras. Rõhutada tuleb, et praeguse eelnõu puhul ei ole tegu millegi äravõtmisega, vaid sellega, et uut hüvitise liiki ei tekiks. Me oleme saanud keerukad olukorrad ilma selle toetuseta üle elada,» põhjendas Pomerants.

Hüvitise tühistamine soodustaks tema sõnul seda, et tööst ilma jäänud inimesed asuksid endale kiiremini uut töökohta otsima. Samuti aitaks see aastas kokku hoida hinnanguliselt 32-34 miljonit eurot.

Pomerants ei näinud ohtu selles, et hüvitise ärajätmine kahjustaks nende töötajate huve, kes on sunnitud ametist lahkuma tööandja surve tõttu. «Siis tuleb neil lihtsalt tavaline töövaidlusprotsess läbi käia ja mitte kirjutada alla poolte kokkuleppel töölepingutele,» leidis Pomerants, kelle sõnul on hüvitise ärajätmiseks olemas koalitsiooni poolehoid.

Eelnõu algatasid koalitsioonipartnerid Reformierakond ja IRL, komisjonis olid vastu Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond. Õiguskomisjoni esimees annab eelnõu riigikogu juhatusele üle täna lõunal, esimesele lugemisele riigikogus tuleb eelnõu arvatavasti märtsi keskpaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles