IRL: internetikasutajate õiguste kaitse vajab põhjalikku analüüsi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ACTA meeleavaldus Vabaduse väljakul 12.02,2012
ACTA meeleavaldus Vabaduse väljakul 12.02,2012 Foto: Viktor Burkivski

IRLi riigikogu fraktsioonis toimus täna ACTA teemaline arutelu, kus räägiti ACTA mõju ja vajalikkuse üle ning leiti, et teema vajab põhjalikku analüüsi.

Arutelul tõdeti, et debatt ACTA üle peab olema laiapõhjaline ning oluline on laiem arutelu internetivabaduste- ja õiguste üle. Lisaks tuleb analüüsida nii ACTA lepingus kasutatavate mõistete sisu kui ka lepinguga kaasnevaid pikaajalisi mõjusid digikeskkonna arengule.

IRLi fraktsiooni hinnangul tuleb ACTA arutelu tuua riigikogu ette.

Samuti analüüsiti kohtumisel erinevaid võimalusi nii rahvusvaheliselt kui siseriiklikult, määratlemaks internetikasutajate õigusi. Võimalustena toodi esile ACTA lepingule lisaprotokolli loomine, riigikogu ACTA deklaratsiooni koostamine ning internetivabaduse kaitstuse määratlemine.

Eraldi teemana arutati Eesti kultuuriruumi huvisid internetikeskkonnas ja vajadust autoriõiguste siseriiklik regulatsioon üle vaadata.

«ACTA teemal on edasine arutelu kindlasti vajalik, millele järgneksid kindlasti kuulamised parlamendis. IRLi siseselt moodustatakse ka eraldi töörühm internetivabaduse ja autoriõiguste käsitlemise küsimuses,» ütles IRLi esimees Urmas Reinsalu.

IRLi fraktsioonis toimunud arutelul osalesid vandeadvokaadi vanemabi Karmen Turk, professor Mihhail Lotman, Eesti Interneti Kogukonna esindaja Elver Loho, ITLi tegevjuht Jüri Jõemaa, Eesti IT visionäär Linnar Viik, Mait Heidelberg ja Anneli Külaots majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ning Tanel Kalmet justiitsministeeriumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles