Presidendi kantselei: Eesti iseseisvuse hävitas Nõukogude Liit

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi residents Kadriorus.
Presidendi residents Kadriorus. Foto: Peeter Langovits

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles tänast Vene välisministeeriumi avaldust kommenteerides, et Eesti de facto iseseisvuse hävitas 1940. aastal Nõukogude Liit.

«Venemaa välisministeerium tunnistab õigesti, et Eesti riiklus de jure kestis ka okupatsioonide ajal,» ütles Sildam Postimehele.

«Küll aga tuleb parandada, et Eesti de facto iseseisvuse hävitas 1940. aastal NSV Liit, toetudes natsi-Saksamaa ja NSV Liidu koostöölepingule (Molotovi-Ribbentropi paktile) augustist 1939, millega hävitati ka Poola ja Balti riikide iseseisvus,» sõnas Sildam.

«Rünnak Poolale sama aasta 1. septembril Saksamaa poolt ja 17. septembril NSV Liidu poolt tähendas Teise maailmasõja algust,» meenutas presidendi avalike suhete nõunik.

Venemaa välisministeerium taunis täna riigikogus teisipäeval vastu võetud iseseisvuse taastajate tunnustamisavaldust, nimetades seda ajaloo võltsimiseks. Ühtlasi tuli Venemaa avaldusest välja kummaline seisukoht, nagu lõpetanuks Eesti omariikluse natsi-Saksamaa agressioon.

«Eesti võimud vaikivad seejuures teadlikult maha fakti, et hitlerlikul režiimil, milles teenisid Waffen-SSi kohalikud leegionärid, ei olnud kavas abistada Eestit omariikluse taastamisel, mis likvideeriti natsi-Saksamaa agressiooni tulemusena,» seisab Venemaa välisministeeriumi avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles