Kohus mõistis Rakvere linnapea ametikuriteos süüdi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla
Andres Jaadla Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru maakohus tunnistas Rakvere linnapea Andres Jaadla (Reformierakond) süüdi toimingupiirangu rikkumises suures ulatuses ning mõistis talle rahalise karistuse 22 536 eurot. Jaadla kaebab otsuse kindlasti edasi.

Kohus mõistis Jaadlalt välja ka sundraha ja kriminaalmenetluse kulud kogusummas 476,49 eurot.

Andres Jaadla ütles Postimehele, et kavatseb kindlasti kohtuotsusele apellatsiooni esitada. «See oli esimese astme kohtu otsus, ju siis kohus sai asjadest nii aru, nagu ta sai. Meil on põhjendatud argumendid edasikaebamiseks, sest me ei näe seal ei kuriteo koosseisu ega ka sisu. Süüks pandud huvide konfliktid ja toimingupiirangud on õiguslikult väga keeruline lahendus, kindlasti tuleb oma õiguste eest seista,» sõnas Rakvere linnapea.

«Mina end süüdi ei tunnista ja kindlasti edastan apellatsiooni,» lausus Jaadla.

Ka Viru maakohtus toimunud kohtuistungitel Jaadla end süüdi ei tunnistanud ning tema kaitsja palus kaitsealuse õigeks mõista. Prokurör palus mehe süüdi mõista ning karistada teda rahalise karistusega summas 22536 eurot.

Süüdistuse kohaselt pani Jaadla aastatel 2007-2008 linnapeana oma töö- ja teenistuskohustuste täitmise raames korduvalt toime erinevaid korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumisi. Teda süüdistatakse linna esindajana tema endaga seotud äriühingutega OÜ Kesklinna Pargid, OÜ Rakvere Elamuhooldus ja Rakvere Linnahoolduse OÜ tehingute tegemises või ka antud äriühingute majandushuve oluliselt mõjutavates küsimustes linnavalitsuse istungitel otsuste tegemises osalemises.

Korruptsioonivastase seaduse kohaselt oleks Andres Jaadla pidanud ennast taandama temaga seotud ettevõtetega seotud küsimuste lahendamisest ja mitte osalema linnapea ning linnavalitsuse liikmena nimetatud otsuste tegemises. Samuti poleks ta tohtinud temaga seotud ettevõtetega sõlmida lepinguid.

Kuna tehtud tehingute maht ületas igal üksikul juhul vähemalt sajakordselt tollal kehtivat kuupalga alammäära ning Andres Jaadla osalusel tehtud otsused mõjutasid olulisel määral antud äriühingute majanduslikke huve, on Andres Jaadla tegevus vaadeldav kriminaalkuriteona karistusseadustiku paragrahvi 300-1 lg 1 mõttes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles