Uus korruptsioonivastase seaduse eelnõu sai valitsuse toetuse

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Valitsus kiitis täna heaks uue korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis muudab ministeeriumi hinnangul avaliku sektori korruptsiooni ennetamise sisulisemaks ja paindlikumaks.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on uue seaduse märksõnadeks sisukus ametiisikute ringi ja deklareeritavate huvide määratlemisel, paindlikkus deklarantide ringi ja tegevuspiirangute osas ning nüüdisaegsed lahendused huvide deklareerimisel.

Uue seadusega muutub Michali sõnul eeltäidetud deklaratsioonide täitmine mugavamaks deklareerijatele ning samuti avalikkusele mugavamalt jälgitavaks.

Uuendusena peab ametiisik edaspidi deklareerima näiteks vara, mis on tema kasutuses üle kahe kuu aastas ja ka kõik mittemajanduslikud asjaolud, mis võivad korruptsiooniohtu sisaldada.

«Sellisteks mittemajanduslikeks huvideks võivad olla nii kõrvaltegevus, millel võib olla seos tema järelvalvatava valdkonnaga, kui seos huvigrupiga,» selgitas Michal.

Justiitsminister ütles, et tegemist on väga põhjalikult läbiarutatud eelnõuga, mis läbis kooskõlastusringi kokku kolm korda.

Näiteks on arutelude tulemusena oluliselt korrigeeritud deklarantide ringi, deklaratsioonide kontrollimise õigusi ning muudetud seda, kuidas tuleb käituda ametiisikule pakutud soodustustega.

Kuna korruptsiooni ennetamisel väga suur osa ka avalikkuse kontrollil, siis luuakse uuendusena veebis register, kus ametiisik peab vaid täiendama eeltäidetud deklaratsiooni andmeid ning selle elektroonselt registrile esitama.

Kõrgema ametiisiku deklaratsiooni andmetele on internetis kõigile juurdepääs olemas, seega saab kohe vaadata, kas ametiisiku deklareeritud vara on kooskõlas sellega, mida ta iga päev kasutab.

Lisaks täpsustatakse eelnõuga ametiisikute toimingu- ja tegevuspiiranguid, kuna tänane süsteem ei ole piisavalt läbipaistev ning ei ole kooskõlas ka inimeste põhiõiguste piiramise üldise loogikaga.

Erinevalt kehtivast seadusest lähtutakse eelnõus ametiisiku kõrvaltegevuse vabaduse põhimõttest.

See tähendab, et üldiselt on ametiisikul lubatud ettevõtjana või teise tööandja juures töötamine ning ta ei tohi seda teha vaid juhul, kui esinevad alused selle keelamiseks.

Eelnõu on planeeritud jõustuma 1. septembril.

Uudne veebis kättesaadav register peaks esialgse plaani kohaselt olema kättesaadav ja kasutatav alates 01. jaanuaril 2014. 

Eelnõuga saab tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles