Surve alla sattunud töötajad küsivad abi iga päev

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimikud. Pilt on illustreeriv.
Toimikud. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Töövaidluskomisjoni juristide sõnul pole uuenenud töölepinguseadus vähendanud tööandjate katseid survestada töötajaid omal soovil ametist lahkuma.

«Töötajaid, kes kurdavad, et tööandja nõuab nn lahkumisavalduse kirjutamist või teeb ettepaneku töölepingu poolte kokkuleppel lõpetada, helistab juristi infotelefonile ja tuleb inspektsiooni vastuvõtule iga päev,» ütles tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Evelin Kivimaa.

Tema sõnul pole uus töölepingu seadus olukorda muutnud. «Sellist survestamist esines ka varem ja esineb kindlasti ka tulevikus, sest tööandja mõtleb eeskätt oma rahakotile ja töövaidluse vältimise võimalusele,» põhjendas Kivimaa.

Senisest enam on ebaõigust aga väikelaste vanemate suhtes, keda lapsepuhkuselt naastes enam tööle ei taheta. «See on tingitud majandusolukorrast, mitte kehtivast seadusest. Seadus on ette näinud erinevad kaitsemehhanismid rasedatele ja väikelastevanematele, kuid seadust ei täideta,» nentis ta.

Tööinspektsiooni põhja osakonna töövaidluskomisjoni juhataja Enn Reinsalu ütles, et sageli jäävad töötajate kaebused tulemuseta, sest tööandja mõjutamist on väga raske tõendada. Sageli tuleb selleks pöörduda otse kohtusse, kuna vaidlustada tuleb iseenda tahteavaldus.

«Minule isiklikult tundub, et nende vastastikuste kokkulepete vaidlustamise puhul saadakse lihtsalt hiljem aru, et oleks võinud vastu punnida,» sõnas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles