Kivirähk Ansipist: küürakat parandab ainult haud

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Peeter Langovits

Sotsioloog Juhan Kivirähk meenutas Vikerraadio päevakommentaaris, et 2007. aastal valis Ajalehtede Liit pressivaenlaseks üleolevaks ja talle ebameeldivate seisukohtade suhtes sallimatuks muutunud peaminister Andrus Ansipi, mistõttu võib nüüd tõdeda, et küürakat parandab ainult haud.

Kivirähki sõnul jätkab Ansip samal lainel ja varasemast isegi jõulisemalt avalikku diskussiooni lämmatades ning Ansip on oma peaministrikarjääri vältel kujunenud tõeliseks poliitiliseks rullnokaks, mistõttu oleks mehel aeg kuskilt abi otsida.

«Oli üsna pentsik näha telepildis, kuidas Reformierakonna poliitikud peaministri järjekordsele matslikkusele vaimustunult aplodeerisid,» lisas Kivirähk.

Kivirähki sõnul pole midagi teha, et peaminister ja partei juht on isik, kellest sõltub oluliselt erakonna parlamendiliikmete heaolu, kuid ohtlik on, et sellise stiili võivad üle võtta teised riigiametnikud.

«Ülbus ja arrogantsus kodanike suhtes on märksa kergemini nakkavad käitumisviisid kui kohusetunne ja osavõtlikkus,» väitis Kivirähk.

Kivirähk tõstis ka esile, et kuigi riigi rahanduse on valitsus hoidnud korras, tuleks küsida, kes tegeleb ühiskonna sidususega ja mis see sidusus üldse on.

«Jääb mulje, nagu loodetaks, et sidusus sünnib majanduskasvu tasuta kaasaanne ning selle nimel polegi vaja spetsiaalselt pingutada, kuid Tallinna Ülikooli professor Mati Heidmets on tabavalt öelnud, et iseenesest juhtub ainult stagnatsioon,» sõnas Kivirähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles