Seppik: hüvitise tühistamisega hoolimatus kasvab

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Mihkel Maripuu

Endine tipp-poliitik, keskerakondlane Ain Seppik avaldas arvamust, et võimuliidu plaan töötutele rakenduvad hüvitised ära jätta toob kaasa tööandjate hoolimatuma käitumise töötajatega.

Seppik oli riigikogu õiguskomisjoni liige 2008. aastal, mil hüvitisi käsitlev punkt töötuskindlustuse seadusesse lisati. «Töösuhe on eriline suhe, kus tööandja on igal juhul tugevam pool. Seetõttu pandi seadusesse ka väike kompensatsioon tööandjate omavoli vastu,» meenutas ta.

Kui seadust muudetakse, annab hüvitise ärajätmine Seppiku sõnul tööandjatele signaali, et nad võivad paindlikku tööseadust täiel määral kasutada. «Ei pea enam millegi ees risti ette lööma, sest ka riik ei pea selle eest maksma. Riigi hoolivus üha väheneb ja inimesed kaugenevad meie riigist. Eestis ei oleks üldse mõtet selle hüvitise äravõtmisel,» hindas Seppik.

Seppiku hinnangul on koalitsiooni ettepaneku taga soov jätta riigieelarvesse rohkem raha. Selle nimel on tehtud palju valusaid samme alates päästekomandode sulgemisest kuni kassade liitmiseni riigieelarvega.

«Ma vaatan, et sellest seadusesättest loobutakse puhtfiskaalsetel kaalutlustel. Asja mõte on nähtavasti luua teatud puhver raskemateks olukordadeks, mis võivad riigi fiskaalalal toimuda. On ju ammu selge, et meie sotsiaalsüsteem ei ole jätkusuutlik. Eesmärk on koguda reserve, et ei peaks laenu võtma,» analüüsis Seppik.

Tema sõnul tunneb võimuliit end tugevalt, sest eelmistel valimistel saadi uus mandaat. «See on poliitiline loogika – aasta otsa veel tehakse halbu asju ja siis hakatakse jälle häid asju tegema,» ütles ta.

Praegu kehtiva seaduse järgi hakkaksid hüvitist saama need inimesed, kes on samal töökohal töötanud vähemalt neli aastat ja seejärel omal soovil või kokkuleppel tööandjaga töötuks jäänud. Sel kolmapäeval esitas võimuliit eelnõu, mis 2013. aastast rakenduma pidanud toetuse ära jätab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles