Ungari annab Brüsselile aru

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: SCANPIX

Ungari võimud saatsid täna Euroopa Komisjonile vastused, milles Budapest tõrjub kriitikat riigi uute seaduste kohta.

Komisjon leidis jaanuaris, et Euroopa Liidu õigusega on vastuolus kolm Ungari seadusakti, mis seavad ohtu riigi keskpanga, kohtusüsteemi ja andmekaitseasutuste sõltumatuse. Ungari on Brüsseli kriitikat aga tõrjunud, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Peaminister Viktor Orbán arutas teemasid isiklikult komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga,» kinnitas Budapest, mille kinnitusel peegeldavad vastused nende läbirääkimiste tulemusi.

Orbán ütles enne vastuste saatmist Ungari raadiole, et läbirääkimised Brüsselige kujunevad ilmselt üsna kergeks. «Pärast seda, kui Brüssel saab kätte meie vastuse ja kui arvamustes pole suuri erimeelsusi, esitab valitsus oma ettepanekud kohe [Ungari] parlamendile,» kinnitas Orbán.

Eile võttis Euroopa Parlament vastu resolutsiooni, milles avaldati sügavat muret Ungari demokraatia olukorra pärast. Ka lubas parlament koostada raporti selle kohta, kas Ungaris austatakse ELi seadusi ja väärtusi.

Raport peaks andma vastuse ka küsimusele, kas Ungari suhtes tuleks rakendada ELi alusleppe artiklit 7. Viimast kasutatakse juhul, kui eksisteerib ilmne euroliidu ühisväärtuste rikkumise oht ning see võimaldab nende vastu eksinud riiki sanktsioonidega mõjutada. Näiteks võidakse võtta Ungarilt hääleõigus ELis ja peatada riigile minevad maksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles