Loho: täna kinnitus meie seisukoht, et ACTA on pigem kahjulik Eestile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Elver Loho.
MTÜ Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Elver Loho. Foto: Peeter Langovits

MTÜ Eesti Interneti Kogukonna juhatuse esimees Elver Loho ütles tänase võltsimisvastase kaubanduslepingu ACTA avaliku arutelu järel, et MTÜ jaoks on ka vastuargumentide valguses selge, et ACTA on Eestile pigem kahjulik ja sellele ei peaks alla kirjutatama.

Samas ütles Loho, et kuna nende muret on kuulda võetud ja nad arutellu kaasatud, siis uusi protestiaktsioone korraldada ei kavatseta, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Loho juhtis tänases arutelus tähelepanu, et üks ACTA murettekitavamaid tahke on seal sisalduv ebamäärane mõiste «kaubanduslik ulatus kasusaamise eesmärgil». Ta viitas, et seda võidakse hakata defineerima 1969. aasta Viini konventsiooni põhjal, mis soovitab rahvusvahelise leppe ebaselguse korral kasutada algdokumente, mida aga ACTA puhul ei avalikustata.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Niklus ütles vastuseks, viidates samale dokumendile, et nii kaalukad ei saa ACTA väljatöötamismaterjalid olema.

«Need on sekundaarse tähendusega siis, kui me oleme lepingu eesmärgist lähtudes jõudnud mingi tõlgendamistulemuseni,» rääkis Niklus. Tema sõnul ei ole aga ACTA eesmärk kedagi taga kiusata või ta põhiõigusi piirata.

«Ei saa öelda, et ühe sätte tõlgendamise tulemuseks saaks olla see, et me hakkame kedagi vangi panema,» lisas Niklus.

Andres Anvelt märkis, et kartused, nagu ACTA ajel hakkaksid internetiteenuse pakkujad oma klientide järel nuuskima, on alusetud, sest Eesti seadused ei luba neil seda praegugi karmi karistuse ähvardusel teha - taoline jälitustegevus on lubatud vaid õiguskaitseorganitel ja sedagi kohtu või prokuröri loal rangelt piiratud juhtudel.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon korraldas eile parlamendis põhjaliku arutelu ACTA ja sellega seotud teemadel. Istungist võtsid osa ka põhiseaduskomisjoni, kultuurikomisjoni ja õiguskomisjoni liikmed.

«Arutelu eesmärk oli erinevate osapoolte arvamused ära kuulata ja maha võtta need emotsionaalsed pinged, mis ACTA ümber on kujunenud,» ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

Rõivas kinnitas, et arutelud lepingu üle kindlasti jätkuvad ja et enne lepingu edasist menetlemist tuleks koostada lepingule põhjalik, aktuaalsematele mureküsimustele vastav seletuskiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles