Veebis heliteoste loata levitamine tõi karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalne failivahetuskeskkond The Pirate Bay.
Illegaalne failivahetuskeskkond The Pirate Bay. Foto: SCANPIX

Harju maakohus mõistis tingimisi vangistuse noormehele, kes süüdistuse järgi levitas autorite loata veebis tuntud Eesti muusikute teoseid, ühtlasi tuleb tal tasuda tsiviilhagide katteks tuhandeid eurosid.

Kohtu hinnangul on tõendatud 26-aastase Kristjan Luige süü heliteoste loata reprodutseerimises levitamise eesmärgil ning paslik karistus talle on kaheksakuuline tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga.

Ühtlasi rahuldas kohus ligi 8000 euroni ulatuvad tsiviilhagid. Nii tuleb Luigel maksta Eesti Autorite Ühingule 2046 eurot, Terminaator Music OÜ-le 2013, Tartu Kontserdikorralduse OÜ-le 1491, Tajo Kadajasele 82, Marko Atsole 777, Mare Kaljustele 980, Crunch Industry OÜ-le 25, Alen Vezikole 482 ja Varnja Maja OÜ-le 25 eurot.

Samuti peab ta tasuma kannatanute kulud kriminaalmenetluses, mis ulatuvad ligi 2800 euroni.

Süüdistuse järgi laadis Kristjan Luik 2008. aasta septembrist kuni järgmise aasta aprillini veebiportaali http://orkut.planet.ee üles mitmete tuntud Eesti muusikute heliteoseid, et teised saaksid neid alla laadida. Nii said soovijad tasuta nautida Toomas Anni, Anne Veski, Koit Toome, Alen Veziko ja Kihnu Virve ning ansamblite Monitor, Metsatöll, Anmatino, Popidiot ja Suisapäisa loomingut.

Ühtlasi pani Luik levitamise eesmärgil veebiportaali http//thepiratebay.org üles ansambli Tanel Padar & The Sun albumi Unisex, Calice albumi Supervõimed ja Koit Toome albumi Allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles