Ametiühingud näitasid võimu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Postimehe ajakirjanik ja piltnik täna hommikul veidi enne poolt ühtteist Snelli tiigi juurde jõudsid, oli sinna kogunenud juba umbes tuhat inimest, et osaleda ametihingute korraldatud miitingul. Rahvast tuli aga aina juurde.

Ametiühingute keskliit oli kutsunud inimesi tänasele meeleavaldusele, et nõuda valitsuselt väärikat tööd, paremat elu ning austust töörahva vastu.

Kogunemine oli kell pool üksteist Balti jaama juures Snelli tiigi servas ning sealt liiguti läbi vanalinna Kanuti aeda, kus toimus miiting. Meeleavalduse korraldajad organiseerisid inimesi ning jagasid välja plakateid. Kohal olid ka turvafirma G4S töötajad, kes jälgisid, et olukord oleks kontrolli all ning miitingulised ei segaks liiklust.

Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga ütles Postimehele, et kohal on inimesi nii Narvast, Sillamäelt, Kohtla-Järvelt, Tartust Võrust, Pärnust ja loomulikult ka Tallinnast – seega on esindatud terve Eesti töötajaskond.

«Väga täpset ülevaadet praegu veel ei ole, aga pakuksin, et kohal on üle tuhande inimese,» märkis Taliga. «Kindlasti tuleb neid juurde, sest ma tean, et osa inimesi läks otse miitingu toimumispaika Kanuti aeda.»

Taliga nimetas kolm põhilist asja, mille vastu miitingulised protesteerivad. Esiteks valitsuse soovimatus pidada kolmepoolset dialoogi ning arvestada nii ametiühingute kui tööandjate soovidega, mis puudutab tööstuskindlustust ja töötukassat. Teise asjana nimetas ta kollektiivlepingu seaduse muudatusi, kus valitsus lükkas kõrvale kõik ametiühingute ettepanekud, kuigi need olid selgelt kirja pandud ja põhjendatud.

Viimane piisk karikasse oli Taliga sõnul sel nädalal riigikogu õiguskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi välja käidud muudatus töötuskindlustuses, et tühistada 2013. aastal jõustuma pidanud säte, mis võimaldaks turvatunde inimestele, kes on sunnitud poolte kokkuleppel töölt lahkuma.

«Need ongi põhjused, miks inimesed praegu siin on ning miks me selle meeleavalduse korraldame,» ütles Taliga. «See on vaid üks meeleavaldus protestide pikas jadas, mis sai alguse üliõpilaste väljaastumistest Toompeal, aga ka õpetajad ja päästjad korraldasid meeleavaldusi ning sinna tuleb lisada ka ACTA-vastane väljaastumine. Kõik need on ühe keti lülid.»

Samal ajal sai kell pool üksteist ning rahvamass hakkas Snelli tiigi juurest liikuma. Mingi mööda Vaksali tänavat läbi vanalinna Kanuti aia poole. Oli kuulda kõvahäälseid hüüdeid, põhiliselt vene keeles. Kanti plakateid, kus oli kirjas, et ebapädev minister peab erru minema ning tagada tuleb inimväärne elu.

Üks miitinguliste kolonni ees sammuv ametiühingutegelane hüüdis, et edasi saab minna vaid radikaalsete meetmetega. Tema sõnul peab valitsus ametiühinguid justkui haigeks vanaemaks ning sisendab, et tuleb ikka rahulikult edasi minna, aga kuidas seda teha, kui viimasedki püksid jalast võetakse.

Miitinguliste kolonn venis päris pikaks – kui esimesed olid juba jõudnud Kanuti aia lähistele, siis viimased ületasid alles Raekoja platsi. Narvast tulnud Sergei ütles, et inimesed ei ole rahul valituse ega riigikogu poliitikaga. Tema sõnul oli Ida-Virumaalt täna hommikul Tallinna poole startinud ikka väga palju busse, mis inimesi pealinna miitingule vedasid.

Ida-Virumaa kaevandustöölised Pavel ja Aleksei mainisid, et valitsuse poliitikas on palju asju, millega nemad rahul olla ei saa, sellepärast tulidki miitingule. Näitena tõid nad tööinimese jaoks ebasoodsaid muudatusi kollektiivlepingu osas, samuti seda, et puhkuste ja sooduspensionite osas tahetakse teha muudatusi.

Kanuti aias peeti sütitavaid kõnesid, peamiselt sarjati valitsust. Osa kohaletulnuid aga sellest suurt ei hoolinud, korgiti viinapudeleid lahti ning veedeti rõõmsalt aega. Lumehange oli püsti pandud venekeelne loosung, et poliitilised õigused on inimestelt juba ära võetud, nüüd tahetakse nad ka tööst ilma jätta.

Üks kõnelenud ametiühingutegelane soovis Kanadasse sõitnud peaminister Andrus Ansipile pikka libisemist, kuid lisas ka, et peaminister Eestist võimalikult kaugele libiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles