Linde: opositsioon läks kuluhüvitiste asjus omakasu peale välja

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa riigikogulasi kasutab kuluhüvitisi autode liisimiseks.
Osa riigikogulasi kasutab kuluhüvitisi autode liisimiseks. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakondlane Väino Linde tunnistas, et eilne opositsioonierakondade võidujooks esimesena kuluhüvitiste kärpimise ettepanekuid teha oli omakasupüüdlik samm valijate meelitamiseks. Kuigi saadik seda otsesõnu ei kinnitanud, on arvata, et opositsiooni esitatud ettepanekuid sellisena vastu ei võeta, vaid need tehakse põhjalikult ringi.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul on Reformierakonnas korduvalt saadikute kuluhüvitiste kärpimist arutatud, kuid enne riigikogu esimehe Ene Ergma ettepaneku esitamist loodeti saada kõigi fraktsioonide heakskiit.

«Nagu eile näitas tegelik olukord, kõik, kes sellest teada said, üritasid sellest hetkelist valijatel suunatud omakasu välja imeda, et me oleme esimesed, kes selle välja ütlesid,» sõnas Linde. «Aga eks see on poliitikas normaalne, siin pole midagi ette heita,» lisas ta.

Linde sõnul peaks kuluhüvitiste kärpimine teenima kahte eesmärki. «Esiteks, et riigikogu ei priiskaks majandusliku surutise perioodil. Ja et nende töö ei kujuneks ainult kabinetivaikuses, et hommikul tullakse Toompeale ja õhtul minnakse ära, vaid saadikud saaksid kohtadel käia,» selgitas Linde.

Kärpimine suurt kokkuhoidu ei anna

Saadiku sõnul peab kuluhüvitiste kärpimise eelnõu täitma eeskuju andvat eesmärki, «mitte täitma populistlikku eesmärki ja  püüdma mingit plusspunkti».

Linde sõnul ei anna saadikute kulude kärpimine rahaliselt just hiigelkokkuhoidu, kuid sellest olulisem on tema sõnul majanduslikult raskel ajal eeskuju andmine.

Reformierakondlase sõnul on põhimõtteliselt mõeldav, et kuluhüvitiste kärpimisel võetakse aluseks Rahvaliidu ettepanek.

Opositsiooni eelnõu läheb ilmselt muutmisele

Küsimusele, kas koalitsioon sellega nõustub või plaanib mingeid muid samme, et nö kiirustajatele koht kätte näidata, vastas Linde: «Seda ei tea mina ega inglidki taevas ega ka mitte meedia, seda on väga raske öelda.»

Ta lisas, et kärpeid tehes on oluline mitte teha sellest ületrumpamine. «Usun, et seda eelnõu võib ühes või teises suunas muuta,» sõnas saadik ja lisas, et riigikogus on vaid üksikud eelnõud pääsenud muutmistest. «Tahestahtmata eelnõu esitajad kiirustavad ja mingi muudatus on vaja sisse viia,» lisas ta.

Kui põhimõttelised need muudatused on, sõltub Linde sõnul parlamendi enamuse kokkulepetest ja kui võimalikud muudatused rahvaliitu ei rahulda, siis on neil saadiku kinnitusel igal ajal võimalik oma ettepanek tagasi võtta.

Rahvaliit lükkab süüdistuse tagasi

Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli lükkas kiirustamissüüdistuse tagasi ja kinnitas, et nendega võimalikust kuluhüvitiste kärpimisest pole räägitud.

«Sellel hetkel, kui Rahvaliit oma ettepanekuga välja tuli ja me selle esitasime, siis polnud ühisavaldusest küll juttu,» kinnitas Rüütli.

Tema sõnul leidis nende erakond, et ajal, kui kogu riigis tõmmatakse kulutusi kokku, siis on viimane aeg ka riigikogul samamoodi käituda.

«Sellest tulenevalt Rahvaliidu fraktsioon otsustas, et teeme selle ebapopulaarse sammu ära ja esitame vastava sisulise eelnõu. Siiamaani oli näidata initsiatiivi,»selgitas Rahvaliidu fraktsiooni juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles