Ajakirjanikud lubati Fukushima tuumajaama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TEPCO töötajad ja meediaesindajad teel Fukushima tuumajaama.
TEPCO töötajad ja meediaesindajad teel Fukushima tuumajaama. Foto: SCANPIX

Ligi aasta pärast Jaapanit räsinud maavärinat, tsunamit ja tuumakriisi lubati ajakirjanikud teist korda looduskatastroofis kahjustada saanud Fukushima tuumajaama.

Tuumajaama operaatorfirma TEPCO lubas ajakirjanikud Fukushima tuumajaama täna. Uudisteagentuuri AFP teatel soovib TEPCO sel moel avalikkusele demonstreerida, et ränga tuumakriisi põhjustanud tuumajaam on nüüd ohutu.

«Meie peamine eesmärk on nüüd eemaldada reaktoritest tuumakütus. See on tehniliselt väga raske probleem, kuid me tahame teha seda samm-sammult,» selgitas TEPCO esindaja Takeshi Takahashi.

Tema sõnul töötab selle nimel üle 3000 inimese, kes nüüd tagasi tuumajaama on lubatud. Samas ei osanud Takeshi öelda, millal Fukushima lähedal elanud tuhanded inimesed saavad oma kodudesse naasta.

Tokyost 240 kilomeetri kaugusel asuv jaam sai suuri kahjustusi mullu 11. märtsil, kui võimas maavärin ja tsunami lülitasid välja rajatise jahutussüsteemid, põhjustades radiatsioonilekkeid ja 80 000 inimese evakuatsiooni. Tegemist oli maailma tõsiseima tuumakriisiga pärast Tšernobõli katastroofi 1986. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles