Nime vahetav Rahvaliit sihib kohalikke valimisi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidu esimees Margo Miljand ütles, et partei ümbersünniga Eesti Konservatiivseks Rahvaerakonnaks peab tekkima jõud, mis juba 2013. aasta valimistest pakuks alternatiivi rahvaga mitte rääkivatele võimuerakondadele.
 

«Täna läbi löömiseks on ainuke võimalus see, kui positsioneerida ennast kindlalt poliitmaastikul,» sõnas Miljand. Seetõttõttu otsustatigi, et ligi 8300 liikmega Rahvaliit ning 268-liikmeline Eesti Rahvuslik Liikumine ühinevad ühtseks erakonnaks ja hakkavad kandma nime Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Programmi poolest on loodav partei väga lähedane Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL), näiteks parempoolse maailmavaate ja konservatiivsuse poolest. Miljandi sõnul ei tohiks muutunud programm praegusi rahvaliitlasi ja erakonna valijaid eemale peletada. «Rahvaliit on olnud kogu aeg rahvuslik-konservatiivne erakond. Aga kuna nimi seda ei ütle, siis inimene ka ei tea,» põhjendas ta.

Praegustele võimuerakondadele tahetakse jõuliselt vastanduda. Eelkõige heidetakse neile ette vähest rahvaga suhtlemist ja arvestamist. Sellele vastukaaluks on üles ehitatud ka erakonna moto: «Rahvas eelkõike! Kui peab valima poliitika ja rahva vahel, tuleb valida rahvas; kui peab valima enda ja rahva vahel, tuleb valida rahvas; kui peab valima rahvaste vahel, tuleb valida oma rahvas, austades teiste rahvaste samasuguseid õigusi.»

«Eesti peab jääma Eestiks ka Euroopa Liidus. Eestis on praegu kadumas elukvaliteet ja väärtused, mille tõttu tasub siin veel elada,» leidis Miljand. Lahendamata probleeme on palju, alates kaduvatest päästekomandodest ja pangateenustest kuni selleni, et presidenti ei vali rahvas ja Kreeka laenusid tagatakse Eesti rahva rahaga.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond plaanib pärast ühinemist alustada ettevalmistusi kohalike omavalitsuste volikogude valimisteks. Miljandi hinnangul on erakonna seis hea, sest partei liikmeskonnas on toimunud puhastumine.

«Me oleme muutunud tugevamaks, sest karjääripoliitikud on Rahvaliidust lahkunud. Siis jäävad need inimesed alles, kes on hingega asja juures,» ütles Miljand.

Eesti Rahvusliku Liikumise ja Rahvaliidu liitumisläbirääkimised algasid mullu augustis. Eelmisel laupäeval kiitis Eesti Rahvusliku Liikumise üldkoosolek Rahvaliiduga ühinemise, erakonna uue programmi ja nime heaks. Kui samad otsused võtab 24. märtsil vastu ka Rahvaliidu kongress, sünnib kahe organisatsiooni põhjal Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles