Koitla: me ei hakka IRLiga konkureerima

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Koitla
Aivar Koitla Foto: Mihkel Maripuu

Rahvaliiduga ühineva Eesti Rahvusliku Liikumise juht Aivar Koitla ütles, et tekkiv rahvuslik-konservatiivne partei ei hakka konkureerima IRLiga, sest valitsuserakond pole nii isamaaline, kui välja näidata püüab.

«Praegu ei ole Eestis ühtegi erakonda ega jõudu, kes seisaks eestluse, Eesti rahva ja riigi kestmise eest,» põhjendas Koitla. Kuigi loodava Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna isamaaline ja parempoolne programm on lähedane Isamaa ja Res Publica Liidu omale, ei näinud Koitla erakondades palju ühisjooni.

«Nende rahvuslikus konservatiivsuses on suur deklaratiivne pool. Ei ole võimalik olla rahvuslik-konservatiivne erakond, kui sa toetad praegust Euroopa Liitu, mis on vasakpoolne ja sotsialistlik. Tänane IRL on seda,» leidis Koitla, kes ise aastaid tagasi parteist välja astus.

Koitla sõnul soovis 268 liikmega Eesti Rahvuslik Liikumine juba ammu erakonnaks saada. Läbirääkimistel Rahvaliiduga selgus, et kahel organisatsioonil on ühisjooned olemas. Päris tagasilöökideta ühinemisperiood ei läinud, sest pärast otsust lahkusid liikumise ridadest paljud, kellele Rahvaliiduga liitumine või uue erakonna programm vastukarva oli.

Loodava Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna siht on 2013. aasta kohalikud valimised. «Me hakkame organisatsiooni struktuuri üles ehitama ja valmistuma kohalikeks valimisteks,» sõnas Koitla. «Paljud üksused on meil praegu väga nõrgad, näiteks Harjumaa, Tallinn ja Tartu. Hakkame neid tugevdama ja otsima mõttekaaslasi.»

Selleks otsitakse ühisjooni teiste poliitiliste ühendustega, teiste hulgas IRLi liikmetest koosneva MTÜga Vaba Isamaaline Kodanik. Koitla väitel on erakonna tegevuse suhtes äraootaval seisukohal ka paljud kultuuri- ja haridustegelased.

Eesti Rahvusliku Liikumise ja Rahvaliidu liitumisläbirääkimised algasid mullu augustis. Eelmisel laupäeval kiitis Eesti Rahvusliku Liikumise üldkoosolek Rahvaliiduga ühinemise, erakonna uue programmi ja nime heaks. Kui samad otsused võtab 24. märtsil vastu ka Rahvaliidu kongress, sünnib kahe organisatsiooni põhjal Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles