Toomla: uue partei areng saab olema vaevaline

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Politoloogi ja Tartu Ülikooli õppejõu Rein Toomla hinnangul on Eesti poliitmaastikul ruumi veel ühele rahvuskonservatiivsele erakonnale, kuid Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal saab olema keeruline vajalikku toetust saavutada.

Toomla sõnul kannab Rahvaliidu ühinemine mõnesajaliikmelise Eesti Rahvusliku Liikumisega selget eesmärki. «Aimatav on see, et Rahvaliit plaanib leida uut nägu. Kui kellegagi liitutakse, siis on see nimevahetus hõlpsam ja usutavam,» leidis Toomla.

Imagomuutuse kasuks räägib ka see, et Rahvaliit ei pea oma olemust oluliselt muutma. «Rahvaliit on teatud mõttes olnud konservatiivne erakond kogu aeg. Konservatismi saabki Eestis maalt otsida. Maal on tühja ruumi küll, seda teab Rahvaliit ka päris suurepäraselt. Inimesi neil on, aga teine asi on raha,» sõnas ta.

Edu saavutamiseks peab loodav erakond suutma ennast lähema pooleteise aasta jooksul atraktiivseks muuta ja teha seda väga nappide ressurssidega. Toomla hinnangul on üks võimalus see, kui partei koondaks kõik need poliitikud, kes viimastel kohalikel valimistel olid küll Rahvaliidu liikmed, aga läksid valimistele valimisliitudes. «Kui see saab tehtud, siis on tulevikul jumet,» leidis ta.

Partei kestmise otsustab aga see, kui edukad nad on 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel. «Väga suureks optimismiks põhjust ei ole, aga kui nad peaksid valimistel saama hääli veidi alla künnise, siis võib mõelda ka riigikogusse kandideerimise peale. Kui häältesaak jääb kahe protsendi kanti, siis ei ole ilmselt enam mõtet jätkata,» ennustas Toomla.

Eesti Rahvusliku Liikumise ja Rahvaliidu liitumisläbirääkimised algasid mullu augustis. Eelmisel laupäeval kiitis Eesti Rahvusliku Liikumise üldkoosolek Rahvaliiduga ühinemise, erakonna uue programmi ja nime heaks. Kui samad otsused võtab 24. märtsil vastu ka Rahvaliidu kongress, sünnib kahe organisatsiooni põhjal Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles