Lang: raamatukogudes pole harimise ja meelelahutuse tasakaal paigas

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud raamatud.
Kasutatud raamatud. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriministri Rein Langi hinnangul on raamatukogudes paigast ära tasakaal inimeste harimise ja meelelahutuse vahel.

Langi kinnitusel pole raamatukogud ainult kohad, kus käiakse aega veetmas või lehti lugemas.

«Raamatukogu on elukestvat õpet toetav asutus, mis väärtustab läbi oma kogude tasakaalustatud komplekteerimisega eesti keelt ja kultuuri,» ütles Lang.

Ministri sõnul on klassika leidmine rahvaraamatukogudes probleem. sest valitud teoste avariiulil pole väljas isegi Honoré de Balzac`i valituid teoseid.

«Minu arvates on üldse küsitav, kas raamatukogu, kus pole ainsatki kooli programmi välist Lev Tolstoi teost, kas see üldse väärib rahvaraamatukogu nimetust,» nentis Lang. «Ka selliseid raamatukogusid meil on üksjagu palju.»

Langi väitel on inimesi, kes väidavad, et lugejad vajavadki ajaviitekirjandust, sest Eesti kirjanike teoseid ei loeta.

«Neid ei saagi lugeda, kui raamatukogudes neid ei eksisteeri,» nentis Lang. «Ja kuidas saab lapse lugemisharjumust kujundada, kui raamatukogus pole lasteajakirju, pole või on minimaalselt uusi auhinnatud lasteraamatuid.»

Langi sõnul on riigi ülesanne hea seista selle eest, et raamatukogudes oleks väärtuslikumat kirjandust.

Lisaks tõstis Lang esile, et kuigi raamatukogud on väitnud, et kultuuriväljaandeid tellitakse, siis tegelik olukord rääkis täiesti teist keelt. Näiteks ajakirja Muusika telliti Langi andmetel 41 raamatukokku, kuid raamatukogusid on Eestis üle 500.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles