IRList lahkub 60 liiget korraga

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kõuts, Sirje Endre, Vallo Reimaa ja Kadri Jäätma.
Tarmo Kõuts, Sirje Endre, Vallo Reimaa ja Kadri Jäätma. Foto: Peeter Langovits

Nädalavahetusel sai Isamaa ja Res Publica Liidu juht Urmas Reinsalu kirja, milles teatas oma lahkumisest 60 erakonna liiget korraga.
 

Pühapäeva pärastlõunal leidis Isamaa ja Res Publica Liidu juht Urmas Reinsalu oma postkastist lahkumiskirja senistelt erakonna liikmetelt, pöördumisele on oma allkirja andnud 60 inimest. Lahkujate seas on näiteks endine riigikogu liige Tarmo Kõuts, endine minister Vallo Reimaa, 1998. aastast Isamaaliitu kuulunud kirjastaja ja Juuru vallavolikogu esimees Sirje Endre, muusik Indrek Kalda ja endine riigikogu liige Kadri Jäätma.

Allakirjutanud märkisid, et on lahkumist ette valmistanud juba läinud sügisest saadik. Oli neid, kes optimistlikult lootsid erakonna kahe leeri tasakaalustumist, aga ka neid, kes erakonnast lahkumist vältimatuks pidasid. Omavahel on arutatud ka edasist tegevust. Enamik lahkujatest on liitunud või plaanib liituda MTÜga Vaba Isamaaline Kodanik (VIK), sügisel vanade isamaalaste loodud ühendusega.

Kadusid usk ja usaldus

«Tunneme, et IRL ei ole enam see ühendus, mis oleks võimeline Eesti elu edendama. Astusime kunagi erakonda, mis oli avatud mõttelaadiga ja kandis väärikalt rahvuslikke väärtusi,» ütlesid lahkujad oma pöördumises. «Kahjuks oleme viimastel aastatel näinud erakonna mandumist võimuinstrumendiks, mis teenib vaid väikese rühma tagatoapoliitikute ja nende sõprade huve.»

Viitseadmiral Tarmo Kõuts märkis Postimehele, et tema enam poliitikas osaleda ei taha ning on rõõmus, et aitas käima lükata VIKi. «Tänane Eesti poliitika on minu mõtetes äpardunud: kõigi tasemete ülepolitiseerimine, eemaldumine rahva põhivajadustest, rahvaga dialoogi vältimine. Ma ei oska näha enam end sellises poliitikas osalemas,» ütles Kõuts.

Ta loodab, et suure hulga inimeste lahkumine IRList on koputus poliitikute südametunnistusele, et hakataks rohkem tajuma vajadust kodanikuühiskonda tugevdada ja tähtsustada. «Tuleb aru anda, et riiki tehakse rahvale ja koos rahvaga, mitte ei toideta politikaanlust,» ütles Kõuts. «Praeguses seisus ei ole palju mõelda, et ehk peaks pidurdama senise hoo ja alustama uuelt lehelt.»

Sirje Endre tunnistas, et on IRList lahkumist kaalunud juba pikka aega. «Lõplik otsus sündis IRLi suurkogul, mis meenutas mulle nagu mingit teatrietendust, kus pilt ja tekst, tuleb tunnistada, vaheldusid tehnoloogiliselt laitmatu protsessina. Saalisolijail oli ka roll, vaikiva statisti roll,» ütles Endre. «Ootasin hinnangut elamislubade skandaalile, seda ei tulnud. Ootasin loosungite asemel dialoogi, seda ei olnud.»

Kunagise Eesti Kongressi ja Põhiseaduse Assamblee liikmena ja riigikogu IX koosseisu saadikuna on Endrel kurb näha, kuidas kunagine aatepartei Isamaaliit on pärast Res Publicaga liitumist järjest enam muutunud suletud, umbseks erakonnaks, kus poliitikat kujundatakse loosungite abil kuskil tagatoas. «Kui usk ja usaldus on kadunud, tuleb lahkuda,» tõdes Endre.

Veel üks lahkuja, VIKi liige Terje Behrs ütles, et on levinud tüüparusaam, nagu saaks suure erakonna osana ühiskonda kõige rohkem mõjutada. Paraku on aeg öelda, et kuningas on alasti. «Mitme Eesti partei ühtsus on üles ehitatud illusioonile, et ka tuhande esimene mutrike keerab riigis kruvisid. Mitte läbi aktiivse poliitika kujundamise, vaid läbi siira usu parteiliidrite otsustesse,» selgitas Behrs oma lahkumismotiive.

Ta tõdes, et praeguseks on kodanikuühendused ja julged kodanikud andnud täiesti reaalse tõuke ühiskonna muutmiseks mõtlemise tasandil. «On esile kerkinud teemad, mida alles hiljuti ei peetud kõneväärseks: inimlik hoolivus, rahvuse hoidmine, ametkonna roll rahva suhtes ja küsimus avatud demokraatiast. See dispuut ei alanud parteidest,» leidis ta ja lisas, et IRLis levib arvamusdemokraatia asemel sisemine haudvaikus.
IRLi juht Urmas Reinsalu jättis kirja kommenteerimise erakonna peasekretäri Priit Sibula hooleks. «Parteisse astumine ja sellest välja astumine on iga inimese vaba valik,» leidis Sibul. «On mõistetav, et osa inimesi on võtnud vastu erakonnast lahkumise otsuse kirgede najal vahetult pärast suurkogu.»

Sibul meenutas, et viimasel kahel nädalal on IRL saavutanud oma valijate huve silmas pidades kaks olulist otsust, milleks on Eesti vabaduse eest võidelnute tunnustamine ja tasuta kõrghariduse seaduse vastuvõtmine. Sel aastal on tulnud ­IRLile 150 liitumisavaldust, lahkumisavaldusi on 140.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles