Venemaa jääb «Süüria sõprade» kohtumiselt eemale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeeriumi kinnitusel ei kavatse nad osaleda sel nädalal Tuneesias toimuval «Süüria sõprade» konverentsil.

«Me ei saa vastu võtta kutset sellel kohtumisel osaleda,» teatas ministeerium täna tehtud avalduses, põhjendades, et kohtumise eesmärgiks on toetada Süüria siseriiklikus konfliktis vaid üht osapoolt, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ministeeriumi hinnangul tulnuks reedel toimuvale kohtumisele lisaks Süüria opositsiooni esindajatele kutsuda ka keskvalitsuse esindajad. «See tähendab, et võime toetava Süüria elanikkonna enamuse huvid pole esindatud,» leidis välisministeerium.

Kohtumisel on lubanud osaleda nii Euroopa Liidu, USA kui ka Araabia Liiga esindajad, kes on asunud selgelt Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu. Viimane süüdistab aga välisriike terroristide abistamises, kes jätkavad võitlust keskvõimu vastu.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Assad võimult kõrvaldada ning seisnud resoluutselt vastu sekkumisele Süürias. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

4. veebruaril kasutasid Venemaa ja Hiina ÜRO Julgeolekunõukogus ka oma veto­õigust, lükates teist korda tagasi lääneriikide koostatud resolutsiooni, mis nõudis Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte. Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles