Vaba Isamaalise Kodaniku asutaja: me ei tee järjekordset Res Publicat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Res Publica riigikogu kandidaadid annavad ühise vande Kaarli kirikus.
Res Publica riigikogu kandidaadid annavad ühise vande Kaarli kirikus. Foto: Toomas Huik

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhatuse liikme Toomas Kalmuse sõnul on mõned MTÜ liikmed näinud ühenduse perspektiivina erakonnaks muutumist, kuid kindlasti ei taheta minna tegema järjekordset Res Publicat.

Nädalavahetusel koos 59 mõttekaaslasega Isamaa ja Res Publica Liidust välja astunud Toomas Kalmus ütles BNSile, et hetkel ta MTÜ liikmete täpset arvu ei tea, kuna kõiki laekunud liikmeks astumise avaldusi pole jõutud veel kinnitada.

«Aga võime rääkida umbes 150 liikmest,» sõnas ta ja lisas, et 60 äsja IRList väljaastunute seast umbes pooled olid juba Vaba Isamaalise Kodaniku liikmed, kümmekond IRList lahkunutest on MTÜsse astumiseks soovi avaldanud.

Kalmuse kinnitusel ei olnud kuuekümnekesi erakonnast välja astudes eesmärgiks kedagi kaasa tõmmata. «See on olnud pikem protsess, mitte viimaste päevadega tekkinud otsused. Info liikus inimeselt inimesele. Kampaaniat selleks ei ole teinud, et nüüd kavatsetakse minna,» kinnitas Kalmus.

Tema sõnul on ka inimesi, kes kirjaga ei soovinud ühineda, kuid on suusõnaliselt IRList lahkumisest teatanud või lubanud seda teha. «Ka tänase päeva jooksul on kuulda olnud, et üks või teine inimene on lahkumas,» sõnas Kalmus.

Kuigi MTÜ-l ei ole tema kinnitusel soovi hoogsalt liikmete arvult paisuda, ei näita see, et MTÜ tulevikuperspektiiv ei võiks olla erakonnaks saamine. «Mis seal salata, mõned inimesed liikmetest kindlasti näevad, et see võiks üks perspektiiv olla,» ütles ta. „Aga me ei taha minna tegema järjekordset Res Publicat ja meil on palju mõtteid, kuidas seda vältida.»

Kalmus tõdes, et ühiskonnaelus kaasarääkimiseks ei pea alati moodustama erakonda, viimase aja sündmused on näidanud ka kodanikuühenduste võimekust. «Kohalikel valimistel saab näiteks kaasa rääkida ja kandideerida ka näiteks valimisliitudena. On erinevaid võimalusi,» sõnas ta.

Nädalavahetusel sai Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Urmas Reinsalu kirja, milles teatas oma lahkumisest 60 erakonna liiget korraga.Lahkujate seas on näiteks endine riigikogu liige Tarmo Kõuts, endine minister Vallo Reimaa, 1998. aastast Isamaaliitu kuulunud kirjastaja ja Juuru vallavolikogu esimees Sirje Endre, muusik Indrek Kalda ja endine riigikogu liige Kadri Jäätma.

Allakirjutanud märkisid, et on lahkumist ette valmistanud juba läinud sügisest saadik. Enamik lahkujatest on liitunud või plaanib liituda MTÜga Vaba Isamaaline Kodanik, sügisel vanade isamaalaste loodud ühendusega.

Toomas Kalmus, Külliki Kübarsepp ja Andres Ammas asutasid MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik möödunud aasta 4.augustil. MTÜ eesmärkideks on kodanike vabatahtliku tegevuse propageerimine ja rahvuslik-konservatiivse maailmavaate edendamine ja levitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles