Relvade smugeldamises süüdistatavad astuvad kohtu ette

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majapidamine Piusa külas, kus puhkenud tulevahetuses sai surma kaitsepolitseinik ja politseinike pihta tule avanud taluperemees.
Majapidamine Piusa külas, kus puhkenud tulevahetuses sai surma kaitsepolitseinik ja politseinike pihta tule avanud taluperemees. Foto: Kristjan Teedemaa

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles üheksat meest süüdistatakse erinevate tulirelvade, nende oluliste osade ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ja osasid neist ka relvade ja nende lisavarustuse Eestist Leetu toimetamises.

Süüdistuse kohaselt käitlesid kaheksa Eestis elavat meest 2009. aasta suvest kuni 2011. aasta kevadeni korduvalt ebaseaduslikult nii tsiviilkäibes piiratud kui tsiviilkäibes keelatud tulirelvi, nende olulisi osi, laskemoona ja tulirelva helisummuteid.

Üks meestest organiseeris koos leedulasest süüdistatavaga relvade ebaseadusliku toimetamise Leetu.

Süüdistuse kohaselt valmistasid osad mehed ise relvade osi ning panid neist relvi kokku. Lisaks sellele muudeti laskekõlbmatuid relvi uuesti laskekõlbulikuks.

Relvade registrist maha kandmiseks muudeti osad tulirelvad algselt laskekõlbmatuks, lasti need siis registrist maha kanda ning andmed relvade kohta kanti arhiivi. Seejärel muudeti relvad uuesti laskekõlbulikuks.

Relvad, nende lisavarustus ja laskemoon müüdi leedukale.

Mitmel korral viisid eestlased ise relvad Leetu, kuid osadel kordadel saatis leedukas kellegi relvadele Eesti järele.

Leetu müüdi kokku üle 10 erineva tulirelva, mille hulgas oli näiteks erinevaid püstolkuulipildujaid, automaattuld võimaldav vintpüss, automaattulirelv ning erinevad püstolid ja revolvrid.

Lisaks tulirelvadele müüdi Leetu ka erinevate relvade helisummuteid, lasersihik, padrunisalvesid ja hulgaliselt laskemoona.

Eestis elavat kaheksat meest süüdistatakse tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning neist kuuele on esitatud süüdistus korduvas käitlemises.

Neist seitsmele mehele on esitatud süüdistus ka tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning neist viiele on esitatud süüdistus korduvas käitlemises.

Seitsmele mehele on esitatud süüdistus tulirelva helisummuti ja lasersihiku ebaseaduslikus käitlemises.

Kahte meest süüdistatakse ka keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisse- ja väljaveos.

Leedulast süüdistatakse keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisse- ja väljaveos isikute grupis.

Eelmisel nädalal mõistis kohus kokkuleppemenetluses süüdi ühe relvade ostmises süüdistatava eestlase.

Samuti jätkub kohtueelne uurimine relvakaubanduse Eestisiseste episoodide osas.

Seoses 4. mail Piusa külas toimunud tulevahetusega alustatud kriminaalmenetluse kohtueelne uurimine on lõppenud ning toimikud on jõudnud prokuratuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles