Herkel: ENPA peab pöörama tähelepanu tapetud ajakirjanikele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Euroopa Nõukogu Parlamentaaarne Assamblee võttis teisaipäeval vastu Saksamaa endise justiitsministri Sabine Leutheusser-Schnarrenbergeri raporti ajakirjanik Georgi Gongadze tapmisega seotud asjaolude kohta Kutma režiimi ajal Ukrainas. Gongadze tapeti 2000. aastal, kuid asja uurimine on olnud puudulik nii enne kui ka pärast orani revolutsiooni.

Raporti toetuseks sõna võtnud Eesti delegatsiooni juht Andres Herkel ütles, et selliseid urimisraporteid, mis paljastavad riigi soovimatust ajakirjaniku mõrva uurimisega lõpuni minna, peaks assamblee päevakorras rohkem olema.

Ta osutas kümnetele näidetele Venemaal, sealhulgas Anna Politkovskaja näitele ning ühele näitele Aserbaidžaanis, kus ajakirjaniku mõrva uurimine on lootusetult kinni jäänud. Gongadze näide on kohmakas, kuid paljudel juhtumitel lavastatakse uurimise viljatus palju osavamalt, kinnitas ta.

Herkel rõhutas eriti Novaja Gazeta ajakirjanike süstemaatilist tapmist Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles