Leedu muusikud tegid veresauna korraldaja vabastamisest laulu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine meeleavaldus Austria saatkonna ees Vilniuses.
Suvine meeleavaldus Austria saatkonna ees Vilniuses. Foto: SCANPIX

Seoses Leedu iseseisvuspäevaga 16. veebruaril ja taasiseseisvumispäevaga 11. märtsil lindistas kolm sealset muusikut laulu mullusuvisest Mihhail Golovatovi vahistamisest ja kiirest vabakslaskmisest Austrias, kirjutab Lithuania Tribune.


Linas Adomaitise, Vaidas Baumila ja Tomas Krivickas-Psichase laulu «Alfa. Alpės. Alegorija.» (e.k «Alfa. Alpid. Allegooria» – toim) sõnades ei nimetata ühtki nime, kuid selle vihjed 1991. aasta jaanuarisündmustes kahtlustatavale eriüksuse Alfa grupi juhile Golovatovile on otsesed, kirjutab veebiajaleht viitega portaalile 15min.lt.

«Me ei eita seda, et selle laulu inspiratsiooniks olid tõsielusündmused. Me ei suutnud uskuda, et riik, mis toitis Mozartit, Straussi ja paljusid teisi silmapaistvaid isikuid võib olla nii jäme ja südametu,» ütlesid laulu loojad oma avalduses.

1991. aasta 13. jaanuaril saatis Nõukogude Liidu juhtkond Vilniusse soomusmasinad ja eriväed. Eesmärgiga võtta oma kontrolli alla riigi parlament ja olulisemad meediakanalid. Paljud leedulased läksid oma värskelt taasiseseisvunud riiki hambuni relvastatud Nõukogude vägede eest kaitsma paljakäsi. 14 inimest hukkus, umbes 600 sai viga. Golovatov juhtis toona eriüksust, mille ülesanne oli võtta enda kontrolli alla Vilniuse teletorn ning tele- ja raadiomaja. Nüüdseks on tema vastu Leedus esitatud kriminaalsüüdistused.

Mullu juulis vahistati Golovatov vastavalt Leedus välja antud vahistamisorderile Austrias. Üsna ruttu lasid Austria võimud ta aga taas vabaks väitega, et Leedu order oli vigane.

«Loomulikult on möödunud palju aega sellest, kui Vene tankid sõitsid nende tänavail, kui väljaõpetatud sõdurid tulistasid nende emasid ja õdesid. Nad ei mäleta seda. Nad on unustanud, mida tähendab tänavatele barrikaadide püstitamine. Lõkked öösel. Kõik, millest nad nüüd hoolivad, on odav gaas. Alati on meeldivam olla sõber rikaste ja võimsatega,» ütles austerlaste kohta Vaidas Baumila.

«Ärgem unustagem, et meie, meie vennad ja isad, seisime Balti ketis, valvasime Stitkūnaid ja Juragiaid, täitsime tillukese Kaunase televisiooni õue ning ei kaevelnud täis trollide üle kui bensiinijaamades bensiini müüa polnud,» ütles Krivickas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles