Pevkur: parim vaesuse leevendaja on töökoht

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Toomas Huik

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles täna riigikogu infotunnis, et vaesuses elavate inimeste olukord saab paraneda siis, kui majandus kasvab. Inimene ise saab end vaesusest välja aidata töökoha leidmise läbi.

Küsimuse vaesuse olukorrast algatasid riigikogu liikmed, kes viitasid, et Eestis absoluutses vaesuses üle 45 000 lapse. Kui neile lisada ka vaesusriskis elavad, puudutab vaesus enam kui 63 000 last.

«Kui vaadata andmeid, siis Eesti positsioon teiste riikidega võrreldes väga hull ei ole,» vastas Pevkur. Ta viitas Eurostati andmetele, mille kohaselt on Eesti 27 Euroopa riigi hulgas paremuselt 8. kohal. Vähem vaesust on vaid Austrias, Tšehhis, Soomes, Hollandis, Sloveenias, Taanis ja Rootsis.

Pevkuri sõnul on olukord vaesusega majanduskriisi aastatel tasapisi paranenud, sest valitsus on taganud pensionide tõusu ja tõstnud vaesuspiiri.

Edaspidi tahetakse vaesuses peresid toetada läbi teenuste. Pevkur rõhutas, et ministeeriumil pole plaanis hakata ainult raha jagama, vaid pakkuda kohalike omavalitsustega koostöös toetavaid teenuseid. «See peab olema ka kohalike omavalitsuste küsimus, näiteks lasteaiakohtade ja koolitoidu kulude katmise kaudu.»

Samas ei toonud Pevkur välja konkreetseid meetmeid, mida vaesusega võitlemiseks rakendada plaanitakse. Laste olukorda peaks parandama aasta lõpuks valmiv lastekaitseseadus, samuti tehakse ministeeriumis peretoetuste analüüsi.

«Uisapäisa ei ole mõtet tormata. Kui me kõikidel toetusi tõstaksime, siis see kindlasti aitab, aga igal juhul on mõistlik vaadata, et nende vaesusriskis laste perede toetus kasvaks rohkem,» leidis Pevkur. «Samas me peame tõdema seda, et kõige parem vaesuse leevendaja on ikkagi töökoht. Eestile on alati edu toonud kõrge tööhõive ja majanduskasv.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles