Kapo juhtivspetsialisti kahtlustatakse riigireetmises

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei pidas täna hommikul Tallinna lennujaamas kinni kapo juhtivspetsialisti Aleksei Dresseni koos abikaasaga ning mõlemale on esitatud kahtlustus riigireetmises.

Riigiprokuratuuri ja kapo ühisel pressikonverentsil avaldati, et kahtlustuse kohaselt on 1968. aastal sündinud Dressen viimaste aastate jooksul edastanud salajast teavet välisriigile ning saanud selle eest materiaalset kasu.

Riigireetmises kahtlustatavad peeti täna hommikul Tallinna lennujaamas kinni, kui Dresseni abikaasa Viktoria oli minemas Moskva lennukile. Tabatutel olid kaasas ka asitõendid - andmekandjad salajase infoga. «Kinnipidamise ajastus oli eesmärgistatud momendile, kus on selge tahtlus informatsiooniga väljuda Eesti Vabariigi territooriumilt ja selgelt suundudes informatsiooniga Vene Föderatsiooni,» rääkis kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg. Dressenid kinnipidamisel vastupanu ei osutanud.

Kahtlustuse järgi kogus Dressen välisriigi ülesandel salastatud teavet, millele tal oli tööalane juurdepääs ning edastas seda välisriigile. «Teda juhtis Vene Föderatsiooni vastuluureteenistus, siseteenistus FSB, tegemist on vastuluureoperatsioonide osakonnaga, kust toimus Aleksei Dresseni juhtimine,» sõnas Aeg.

Dressen töötas kapos alates 1993. aastast ning oli vahepeal ka kõrgetel kohtadel, politseidirektorina. Alates 2007. aastast töötas ta spetsialisti ametikohal, viimasel ajal on ta tegelenud äärmusliikumiste temaatikaga. Aeg ütles, et kahtlustuse järgi alustas mees reeturlusega tegelema juba kõrgemal ametikohal töötades. Välisriigile andiski ta infot, mida tal õnnestus koguda oma töö käigus.

Dresseni abikaasa tegeles eraettevõtlusega, riigiametnik ta ei olnud. Uurimisasutused kahtlustavad, et naist kasutati kullerina. «Me praegusel hetkel eeldame küll, et ta sai oma tegevusest aru.»

Dresseni motivatsioon riigireetmiseks oli materiaalne kasu. Kui palju täpselt ta kasu sai, kuulub kriminaalmenetluse käigus väljaselgitamisele, kuid see, et teda rahaliselt motiveeriti, on kapole teada ja selle kohta on ka tõendid.

«Võime väita, et see koostöö Aleksei Dresseni poolt on toimunud aastaid ja tegevuse paljastamine toimus pikaajalise vastuluure alase tegevuse raames,» sõnas Aeg. Aeg lisas, et info reetmise kohta hankis kaitsepolitsei ise, kuid asja uurimisel on koostööd tehtud ka teiste riikide partneritega.

Aegi sõnul tõestab antud kuriteokahtlus Eesti suhtes vaenulike riikide jätkuvat ja tõsist huvi meie kogutud informatsiooni vastu. «Ennekõike on see juhtum kahetsusväärne ja meile kõigile hoiatuseks.»

Kuidas toimusid teda juhtivate teenistuste kohtumised Dresseniga, ei saanud Aeg täpsemalt rääkida. «Õige on järeldus, et on harv juhus, kui elukohariigis või asukohariigis toimub agendi juhtimine. Pigem on see välja viidud kolmandatesse riikidesse. Aleksei Dresseni puhul see ei toimunud ka Vene Föderatsiooni territooriumil, sest kaitsepolitsei ametnikel Vene Föderatsiooni reisimine ei ole lubatud. See oli viidud kolmandatesse riikidesse, nii palju võin ainult öelda.»

Praeguseks on Dressen töölt vabastatud. Homme taotleb kriminaalmenetlust juhtiv riigiprokuratuur Harju maakohtult Aleksei Dresseni vahistamist, Viktoria Dresseni vahistamise taotlemise otsustab riigiprokuratuur homseks.

Praegu ei ole kapol alust samas kuriteos teisi isikuid kahtlustada.

Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp ütles, et Dressen annab ütlusi, kuid nende sisust ei saanud ta veel rääkida.

Kahtlustus on esitatud riigireetmise paragrahvi järgi (karistusseadustiku paragrahv 232), mille järgi saab pärast Herman Simmi kaasust muudetud seaduse alusel karistada maksimaalselt kuni eluaegse vangistusega.

Pere elas tagasihoidlikult

Aeg lisas, et Dressen tuli kaitsepolitseisse 1993. aastal politseist, kuid veel varem oli ta töötanud ka miilitsas. Kahtlusi, et mees oleks olnud veel varem seotud KGBga, kapol ei ole. Dressenile on 2004. aastal omistatud politsei 3. järgu teeneterist.

Et Dressen sai riigireetmise eest materiaalset kasu, pärisid ajakirjanikud kapo juhilt ka mehe elustiili kohta. «Tema elustiili kohta ei oska öelda, et see nüüd nii luksuslik oleks olnud, pigem suhteliselt tavapärane. Ei olnud seal villasid ega midagi, elati suhteliselt tagasihoidlikus korteris, kasvatati lapsi. Pigem ei paistnud ta välja mingi hiilgusega,» märkis Aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles