Alus: ma ei eristaks Dressenit ühestki teisest kapo töötajast

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldis Alus.
Aldis Alus. Foto: Arvet Mägi

Endine kaitsepolitsei peadirektor Aldis Alus ütles, et tundis täna riigireetmise kahtlustuse saanud kaitsepolitsei juhtivspetsialisti Aleksei Dressenit, kuid ei leia temas teiste kolleegidega võrreldes midagi eripärast.

«Ma olen päris tihedates nõupidamistes olnud täna ja ma tean, et selline uudis pidi tulema, aga rohkem ma ei tea mitte midagi,» ütles Alus, kes on praegu ametis Ida politseiprefektina.

Hiljem Alus korrigeeris oma vastust ja kinnitas, et tal polnud eelinformatsiooni, vaid ta luges ametniku vahistamise kohta uudisteportaalist.

Alus oli kaitsepolitseiameti peadirektor 2003. kuni 2008. aastani. Tema ja Dressen olid kaitsepolitseis kolleegid väga pikka aega – Alus töötas seal 1991. ja Dressen 1993. aastast.

Küsimusele, kuidas ta kaitsepolitseiameti endise juhina Dressenit iseloomustaks, võttis Alus pika mõtlemisaja. «Mul oli kokkupuuteid iga kaitsepolitsei töötajaga. Aleksei Dressen on kaitsepolitseis töötanud pikka aega. Ma ei eristaks Dressenit kellestki teisest,» sõnas ta.

Samas ei pidanud Alus korrektseks endist kolleegi inimesena iseloomustada. Samuti ei osanud ta öelda, mis millist tüüpi informatsioon Dresseni valduses olla võis.

«Ma olen kaitsepolitsei elust kaua aega eemal olnud. Sel ajal kui mina seal olin, ei ole ma sellest kunagi rääkinud ja ei soovi seda ka nüüd teha. Enamus kaitsepolitsei tegevusest on ikkagi kaitstud riigisaladusega,» põhjendas ta.

Alus keeldus hindamast, kui suur on välisriikide surve meie kaitsepolitseiametnikele. «See on asi, mis peab jääma kaitsepolitsei seinte vahele ja kui keegi sellest midagi välja räägib, siis ta peab olema ise kaitsepolitsei valve all.»

Kaitsepolitsei pidas täna hommikul Tallinna lennujaamas kinni kapo juhtivspetsialisti Aleksei Dresseni koos abikaasaga ning mõlemale on esitatud kahtlustus riigireetmises. Kahtlustuse kohaselt on 1968. aastal sündinud Dressen viimaste aastate jooksul edastanud salajast teavet välisriigile ning saanud selle eest materiaalset kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles