Andmekaitsja: netis vohavad identiteedivargused

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep hoiatab internetikasutajaid veebis levivate rohkete identiteedivarguste eest, mis võivad inimestele palju ebameeldivusi tekitada.

«Kui me vaatame suhtluskeskkondi, siis toimub inimeste fotode ja nimede väärkasutamine. Oma identiteeti esitatakse kolmandate isikute pähe ehk luuakse võltsidentiteete,» andmekaitse inspektsiooni juht Viljar Peep hommikusaates «Terevisioon».

Tema sõnul hakkab inimese enda poolt netti üles riputatud info pärast kopeerimist elama hoopis uut elu.

Andmekaitse juht selgitas, et inspektsioon tegeleb nende probleemidega kaebustepõhiselt.

«Kaebusi, mis meile aeg-ajalt tulevad, on seotud identiteedivargustega, nime, pildi, video kasutamisega teiste poolt nii kohalikes kui piiriülestes portaalides,» selgitas ta.

Peebu sõnul ei ole demokraatlikes riikides netipolitseid ning harva sekkuvad nad omal algatusel.Ta tõi näiteks ühe fotokonkursi, kus kutsuti üles avaldama oma endiste kallimate pilte.

«Kui keegi tunneb ennast ahistatuna ning ta ei saa identiteedivarguse asjus suhtlusportaali omanikuga kokkuleppele, siis on üks võimalus pöörduda meie poole,» lisas Peep.

Homme korraldab andmekaitse inspektsioon andmekaitsepäevale pühendatud konverentsi «Veebikäitumise piiramatu vabadus vs riskid», kus arutatakse käitumise, kui postmodernistliku ühiskonna reguleerimata normide kogumi, riskide, tagajärgede ja vastutuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles