Ministeerium: firmad arvestagu tasuta veoga juba äriplaanis

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sõnul ei kavatseta muuta ühistranspordi seaduse sätet, mis kohustab transpordifirmasid oma kuludega võimaldama tasuta sõit eelkooliealistele lastele ja puuetega inimestele.

Ministeeriumi teatel nõustuvad nad õiguskantsleriga selles, et eelkooliealiste laste määratlus vajab seaduses täpsustamist. Praegu on ettevalmistamisel uus ühistranspordiseaduse tervikteksti eelnõu, mis on plaanis kooskõlastusringile saata märtsikuus.

Ministeerium ei ole aga seda meelt, et ühistranspordifirmad tuleks tasuta vedudest vabastada. «Oma äriplaani koostamisel ja majandustegevuse alustamisel peab vedaja arvestama ka kuludega, mis kaasnevad ühistranspordiseaduses sätestatud sõidusoodustuste andmisega ilma nendest tulenevate kulude eest lisahüvitist saamata,» ütles ministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda.

Kui vedaja jääb näiteks eelkooliealiste laste või puuetega inimeste sõidutamisel rahast ilma, võib ta selle kompenseerimiseks tõsta piletihinda teistele reisijatele. Seda on ettevõtted praegu ka teinud.

Siiski pakuvad firmad välja, et pileti võiksid osta kõik reisijad. Soodustuse saajatele maksaks riik raha piletite alusel ise välja ja bussijuhid ei peaks dokumentide läbivaatamisega aega raiskama.

Ministeerium peab järelhüvitamist aga inimeste jaoks ebamõistlikult koormavaks. See tähendaks piletite säilitamist ja regulaarset külaskäiku ametnike juurde. Tasuta sõitudest tulenev ettevõtlusvabaduse riive on ministeeriumi hinnangul mõistlikkuse piirides ja olukorda pole kavas muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles