Londonis tõotati kaoses Somaalia aitamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia lapsed.
Somaalia lapsed. Foto: SCANPIX

Somaalias tuleb kiiresti tegutseda või muidu peab maailm maksma oma hinda selle eest, et ei aidanud sel riigil poliitiliste rahutustega, islamistide ja piraatidega toime tulla, vahendab täna Londonist mitmete maailma liidrite suust kõlanud sõnumit uudisteagentuur AFP.
 


Samal ajal, kui 50 riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni esindajad kogunesid Londonisse vaagima, kuidas juba kaks kümnendit kaoses elavat Somaaliat aidata, lubas aga kohalik Al-Qaeda liitlane Shebab sõda igasuguse rahvusvahelise rahualgatuse vastu.

Londoni kohtumisel osalesid näiteks ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, Briti peaminister David Cameron ja USA välisminister Hillary Clinton. «Somaalia probleemid ei mõjuta ainult Somaaliat. Need mõjutavad neid kõiki. Kui me lihtsalt istume ja vaatame, läheb see meile kalliks maksma,» ütles Cameron konverentsi avasõnades.

Clinton lubas, et USA rõhub sanktsioonidele, sealhulgas reisikeeldudele ja varade külmutamisele nende puhul, kes takistavad praeguse üleminekuvalitsuse töö edenemist. Ta tõotas ka 64 miljoni dollari väärtuses lisaabi konfliktist kahjustatud piirkonna ja lihtsate somaallaste aitamiseks.

«Me oleme siia kogunenud kriitilise poole tee punkti hetkel,» sõnas Clinton. «Kümnendeid on maailm keskendunud sellele, mille juhtumist me saame Somaalias takistada – olgu see konflikt, näljahäda või muud katastroofid. Nüüd oleme keskendunud sellele, mida me saame rajada. Võimalus on reaalne.»

Ban kutsus maailma üles liikuma edasi viimasel ajal saavutatud edu pinnalt pärast seda, kui ÜRO nõustus suurendama Aafrika Liidu rahuvalvevägesid 17 000 sõdurini ning Shebabi võitlejad on olulisematest linnadest välja aetud.

Solidaarsusest Londoni konverentsiga heiskasid mõned Somaalia kaootilise pealinna Muqdisho elanikud täna Briti lippe.

Samas saabus eile tagasi valitsuse kontrolli alla vallutatud Baidoa linnast teade kahe plahvatuse kohta, kuigi Shebabi must lipp tõmmati selle linna keskelt täna hommikul maha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles