Enamik eakaid pääseb edaspidi pensioniametis tunglemisest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid pensioniametis
Pensionärid pensioniametis Foto: Liis Treimann

Hoolimata ametnike väidetest, et tasuta pensioni kojukande otsus kehtib vaid aasta ja vastav avaldus tuleb igal aastal uuesti esitada, sellist tunglemist ja sabasid nagu tänavu pensioniametis järgmisel aastal enam ei näe.

Kuigi varem olid ametnikud rääkinud, et üldjuhul saab pensioni riigi kulul kojukandmise otsuse teha kuni üheks aastaks ja pikema kehtivusajaga otsuse võib teha vaid mõjuvatel põhjustel, räägivad sotsiaalkindlustusametilt Postimees.ee'le esitatud andmed teist keelt.

Eelmise teisipäeva seisuga oli riigi kulul pensioni või toetuse tasuta kojukande otsuseid langetatud 14 576, millest ligi 12 000 oli määratud pikemaks ajaks kui üks aasta.

Kõige enam ehk ligi 8000 juhul kehtis tasuta kojukande otsus viis kuni kümme aastat.

Ligi kaks ja pool tuhat pensionäri peavad tasuta kojukande jätkamist soovides esitama uue avalduse kolme uni viie aasta pärast.

Järgmisel aastal uus avaldus

Järgmise aasta alguses tuleb aga tee pensioniametisse taas ette võtta vaid 2000 inimesel. Veel selle aasta sees peavad uue avalduse kirjutama ligi 500 töövõimetuspensionäri, kellele tuuakse raha riigi kulul koju kätte loetud kuude jooksul.

Lühemaks ajaks kui üheks aastaks tasuta kojukande määramine sotsiaalkindlustusameti sõnul seotud tähtajalise töövõimetuse ja puudega. «Kui korduv ekspertiis tuvastab jätkuvalt töövõimetuse ja/või puude, siis otsustatakse uuesti ka riigi kulul raha kojukanne,» kinnitas ameti pressiesindaja.

Pikemaks ajaks tasuta kojukande määramisel arvestatakse inimese tervislikku seisundit ja vanusest tingitud toimetulekut. «Iga inimese puhul kaalutakse tema olukorda praegu ja oletatavat seisundit lähemate aastate jooksul,» lisas pressiesindaja.

Neile, kelle tasuta kojukande aeg lõppeb, tuletab pensioniamet uue avalduse esitamise vajadust vähemalt üks kuu enne tähtaja lõppu meelde ja siis peab inimene otsustama, kuidas ta edaspidi oma raha kätte saama hakkab.

Esmaspäeval kinnitas sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja Postimees.ee'le, et kui inimese tervis halveneb või liikumisvõimalused muutuvad, siis võib ta jooksvalt esitada pensioniametile taotluse tasuta kojukande  saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles