Buss toob noortekeskuse noorteni

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäevani võivad noored Eesti eri paigus tutvuda Soome mobiilse noortekeskusega. See interneti, teleri ja muu vajalikuga varustatud buss annab võimaluse saada kontakti noortega, kes muidu noortekeskusesse teed ei leia.

«Buss on mõeldud alla 18-aastastele noortele,» rääkis Soome noorsootöötaja Samu Herttuainen. «Nad saavad siin teha samu asju, mida tavalistes noortekeskustes: saavad minna internetti, saavad osta väga odavalt kohvi ja limonaadi, saavad vaadata telerit, kuulata muusikat, lugeda ajakirju ja mängida lauamänge.»

Miks on tarvis selline tegevus bussi koondada? Herttuainen seletas, et proovitakse leida noori, kes ei võta tavapärasest noorsootööst osa ja teevad näiteks ilma täiskasvanute järelevalveta kaubanduskeskustes või tänavatel asju, mida nad teha ei tohiks.

Selleks sõidetakse ringi ja otsitakse noori. Piirkond ulatub Helsingist, kuni lähedal asuvate linnade Vantaa ja Espooni.

«Me valime alati piirkonna, kus on mingisugune probleem,» rääkis Herttuainen. «Me oleme seal 3 kuud ja töötame seal 2-3 õhtut nädalas.» Seejuures on suureks abiks kohalikud noorsootöötajad, politsei, raamatukogud.

«See on populaarsem, kui algul arvasime,» tunnistas ta. Korraga mahub bussi umbes 25 noort, kuid tavaliselt on neid seal õhtul kokku 15-17. «Meil on ka olnud õhtuid, kui läbi on käinud üle 130 lapse.»

Täna kohtusid Soome noorsootöötajad Sauel Eesti noorsootöötajatega, et bussi-kogemusi jagada.

«Õhtul sõidame Lasnamäele, paneme bussi tööle ja proovime Raadikul, kus noortekeskust ei ole, kas noored on selleks valmis ja kas nad tahavad bussi tulla,» rääkis Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse noorsootöö spetsialist Kristi Kruus. «Sest meil on plaan Eestisse samasugune buss tekitada ja panna sõitma kohtadesse, kus noortekeskust pole.»

Kruusi sõnul on selleks juba äriplaan valmis ja järgmisel kuul esitatakse see Kodanikuühiskonna Sihtkapitalile. Idee järgi sõidaks buss ringi mööda Eestit ja seda saaks muuta vastavalt vajadusele. Näiteks kujundada ta seikluskasvatuse, it, foto või meedia teemaliseks.

Lasnamäe noortekeskuse juurde jõuab buss esmaspäeval kell 17.00 ja liigub sealt edasi Raadikule. Teisipäeval kell 16.00 pannakse buss proovile Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskuse juures. Kolmapäeval saab soomlaste töö ja tegemiste ning bussiga tutvuda Tallinnas Järve noortekeskuses kell 12.45.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles