Allik: presidendi kriitika tabas kõrgharidusreformi südamikku

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik.
Jaak Allik. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Sotsiaaldemokraatide hinnangul tuleb kõrgharidusreformi kavaga edasi minekuks kõik osapooled uuesti laua taha tuua.

«Põhjendused, miks president jättis kõrgharidusreformi välja kuulutamata, on tabanud reformi südamikku. Neid pole võimalik kõrvaldada mõne koma või paragrahvinumbri muutmisega eelnõus,» ütles riigikogu kultuurikomisjoni liige, sotsiaaldemokraat Jaak Allik.

Alliku sõnul muudab seadus ülikoolide autonoomia ja otsustusvabaduse suurendamise loosungi varjus kõrgkoolid tegelikult täitevvõimu haldusalas olevaiks riigiasutusteks.

Riigipea poolt parlamendile tagasi saadetud eelnõu jätab Alliku sõnul kõrgkoolide rahastamise puhtalt valitsuse meelevalda, mistõttu seisneks kogu «autonoomia» vaid valitsuse käest saadud raha jagamises õppekavade vahel.

Sotsiaaldemokraadid toetavad kõrgharidusreformi kava taasarutamist riigikogus koos õppetoetuste ja õppelaenude seaduse muutmise seaduse eelnõuga, mis pole veel parlamenti jõudnud.

«Reform, mis üritas jõuga ja kiirustades ära vormistada IRLi populistlikku valimisloosungit tasuta kõrgharidusest, on tänaseks ummikusse jooksnud. Kõrgkoolide «autonoomia suurendamise» asemel tooks ta kaasa hoopis selle kadumise ning «tasuta» hariduse asemel tasulise õppe osakaalu kasvu,» märkis Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles