Klaas: usun, et leiame kõrgharidusreformis kompromissi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas.
Urmas Klaas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaas ütles, et täna presidendi  välja kuulutamata jäetud kõrgharidusreformi eelnõu tuleb komisjonis taas arutlusele juba järgmisel nädalal. Samuti viiakse eelnõu uuesti parlamendi täiskogu ette.

Presidendi hinnangul on seadus põhiseadusevastane eelkõige seetõttu, et annab õiguse otsustada ülikoolide rahastuse üle valitsuse määrusega. See aga piirab põhjendamatult ülikoolide põhiseadusega ette nähtud autonoomiat.

«Tema poolt viidatud peamine teema - kui täpselt ja kus peab olema kirjas ülikoolidega sõlmitavate tulemuslepingute indikaatorid, on valikute küsimus,» leidis Klaas seevastu.

Praegu sõlmib ülikoolidega riikliku koolitustellimuse lepingud haridus-ja teadusminister. Muudatuse kohaselt tuleb tulemuslepingud kinnitada Vabariigi Valitsuses, et see oleks laiapõhjalisem otsus.

«President arvab, et sellest ei piisa ja sellega peaks tegelema parlament. Kindlasti avab kultuurikomisjon tulemuslepingute arutelu uuesti ja toob selle ka täiskogusse, et analüüsida presidendi märkusi põhjalikult,» kinnitas Klaas.

Samas märkis ta, et ülikooliseaduse senise menetlemise käigus president kahjuks oma ettepanekuid tulemuslepingute osas ei avaldanud.

«Isiklikult usun, et siin on võimalik kompromisse leida, sest eelnõu jõustub seadusena alles 2013. aastal,» ütles Klaas.

Kultuurikomisjon arutab presidendi otsust oma korralisel istungil 5. märtsil, kuhu on kutsutud nii presidendi õigusnõunik Ülle Madise kui ka eelnõu algatanud haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles