EÜL: nüüd on võimalus terve eelnõu uuesti üle vaadata

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eimar Veldre.
Eimar Veldre. Foto: Liis Treimann

Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimees Eimar Veldre ütles, et president Toomas Hendrik Ilvese tänane otsus jätta kõrgharidusreformi eelnõu välja kuulutamata annab hea võimaluse seaduse kõik kitsaskohad uuesti läbi arutada.

Veldre sõnul ei tulnud presidendi kriitika talle üllatusena, sest samadele probleemidele on tudengid ka varem osutanud.

«Positiivne üllatus on kindlasti see, et president sellele seadusele nii kompleksse hinnangu andis ja tagasi riigikokku saatis. See on väga hea uudis üliõpilastele ja annab võimaluse paremini ettevalmistatud õhkkonnas seda seadust uuesti ette valmistada,» sõnas Veldre.

Järgnevalt ootab tudengiliit ära, kuidas ja millal riigikogu seaduse menetlusse võtab. Kuigi parlamendil on võimalus seadus muutmata kujul heaks kiita ning presidendile tagasi saata, Veldre seda käiku ei usu, kuna teerullitaktika kaugele ei viiks.

«Nüüd on võimalus tegelikult terve eelnõu üle vaadata,» leidis ta. «Peaasi, et reform vinduma ei jää. Meie soov on ikkagi, et seadus selle kevade jooksul vastu võetud saab.»

Eeldused selleks on loodud. Haridus- ja teadusministeeriumi juures tegutseb kõrgkoolide rahastamise töörühm, kes saaks juba varsti anda oma ettepanekud.

Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilasesindus märkis oma tänases sõnavõtus, et presidendi otsus näitab, et osapoolte eiramine ja otsuste läbisurumine ei ole Eestis vastuvõetavad. Samuti avaldas esindus lootust, et koalitsioonierakonnad hakkavad rohkem arvestama ka rahva arvamusega.

Esinduse hinnangul pole reformi rakendamisega tarvis kiirustada. «Siinkohal tuleb märkida, et asjaolu, kas reform hakkab kehtima aasta varem või hiljem, on väheoluline arvestades asjaolu, et nimetatud seadus tehtaks mitmekümneks järgnevaks aastaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles