Paet: EL peab aitama Lõuna-Kaukaasia riikidel Euroopaga lõimuda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

Eesti soovib, et Euroopa Liidu idapartnerid Lõuna-Kaukaasias vaataksid Euroopa suunas ning liiguksid Euroopa Liidule (EL) lähemale, ütles välisminister Urmas Paet täna ELi välisministrite kohtumisel Brüsselis.

«Mida rohkem riike teeb sellise valiku, seda enam on see Euroopa Liidu huvides,» ütles Paet Gruusiast, Armeeniast ja Aserbaidžaanist rääkides. Ta lisas, et Gruusia on esirinnas nii ELiga lõimumise ambitsioonide kui reformide tempo poolest ning vajab ELi edasist toetust ja tähelepanu. «Seega loodame, et lähiajal tervitab EL nende Euroopa perspektiivi,» lisas ta.

Paeti sõnul on ELi idapartnerlus märkimisväärselt kaasa aidanud poliitiliste ja majanduslike sidemete tihendamisele Lõuna-Kaukaasia riikidega. «Euroopa Liidu jätkuvat tähelepanu vajavad piirkonna arengut pärssivad pikaleveninud konfliktid,» märkis ta.

Paet rääkis, et assotsiatsioonilepingu läbirääkimised on kulgenud edukalt Armeenia ja Gruusiaga, Armeenia ja Aserbaidžaaniga alustatakse aga läbirääkimisi viisalihtsustus- ja tagasivõtulepingute sõlmimiseks. Gruusiaga soovitakse alustada viisadialoogi. Vabakaubanduslepingu läbirääkimisi on otsustatud alustada Gruusia ja Armeeniaga.

Eesti toetab ELi aktiivset tegevust ning juhtivat rolli Gruusia ja Venemaa vahelise konflikti tagajärgedega tegelemisel. «ELi vaatlusmissioon täidab väga olulist rolli julgeoleku tagamisel ning seetõttu on oluline, et missioon ei nõrgeneks ja säilitataks 200 vaatleja osalemine missioonil,» lisas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles