Süüria uut põhiseadust toetas 89,4 protsenti valijatest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad (keskel) koos abikaasa Asmaga eile Damaskuses.
Süüria president Bashar al-Assad (keskel) koos abikaasa Asmaga eile Damaskuses. Foto: SCANPIX

Ligi 90 protsenti valijatest kiitis eilsel rahvahääletusel heaks Süüria uue põhiseaduse, ütles täna siseminister Mohammed al-Shaar.

Al-Shaari sõnul osales rahvahääletusel 57,4 protsenti valimisõiguslikest kodanikest, kellest 89,4 protsenti toetas uut põhiseadust.

President Bashar al-Assadi sõnul oli põhiseaduse rahvahääletus vaheetapp teel kolme kuu jooksul peetavate parlamendivalimisteni ning mis võib teha lõpu rahvarahutusteni viinud üheparteivõimule.

Assad avalikustas uue põhiseaduse eelnõu veebruari algul. Süüria opositsioon peab presidendi reformilubadusi ebapiisavaiks ning nõuab Assadi lahkumist.

Uue põhiseaduse kohaselt on vabadus «püha õigus» ja «rahvast valitseb rahvas» mitmeparteisüsteemis, mis tugineb islamiseadustele, vahendas riigitelevisioon. Uus põhiseadus, mille koostas Assadi poolt määratud 29-liikmeline komisjon, loobub senise põhiseaduse 8. paragrahvist, mille kohaselt Assadi Baathi erakond on «riigi ja ühiskonna juht».

Assad on tühistanud alates 1963. aastast kehtinud eriolukorra ning on korduvalt lubanud reforme, mida siiski ellu pole viidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles