Ilves eksis aastapäevakõnes riigi kohalolust Paides rääkides

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Volmer/VPK

President Toomas Hendrik Ilves eksis reedel, 24. veebruaril Tartus peetud aastapäevakõnes, tuues Paide linna näiteks selle kohta, kuidas inimestel tuleb erinevatesse riigiasutustesse pöördumiseks sõita konkreetsel juhul kas Pärnusse, Jõhvi või Tallinnasse.

«Kui Paide elanikul on asja päästekeskusse, politseiprefektuuri, keskkonnainspektsiooni, ringkonnaprokuratuuri, maakohtusse või maksu- ja tolliametisse, peab ta sõitma Pärnusse. Kui tal on asja sotsiaalkindlustusametisse, pensioniametisse, keskkonnaametisse või terviseametisse, on tema keskus Tallinnas. Aga maanteeameti ja kaitseväeteenistuse küsimustes on regionaalne kontor hoopis Jõhvis,» rääkis riigipea oma aastapäevakõnes.

«See kõik kokku on paradoks, mis osutab, kuidas iga ametkonna soov teha oma asju endale kõige ratsionaalsemalt, kaotab riigi keset riiki justkui ära. Ja Paidesse, muide on jäänud vaid töötukassa kontor,» jätkas Ilves.

«Mida peavad aga inimesed tundma, kui riik kolib nende juurest minema? Siin pole tegemist ei valdade piiride muutmisega ega eelarve mahtudega, vaid lihtsalt sellega, kuidas me organiseerime oma riiki ja kas me arvestame oma kodanikega,» rääkis president laupäeval.

Tegelikkus: 12-st riigiametist on 11 Paides olemas

Tegelikkuses on aga riigipea üles loetud 12 riigiasutusest Paides olema 11 büroo, esindus või jaoskond. Vaid keskkonnaamet asub Türil, mis on Paidest vähem kui 13 kilomeetri kaugusel.

Päästeameti Järvamaa päästepiirkond asub Paides aadressil Põllu 23, politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri Paide politseijaoskond asub Paides aadressil Tallinna 12, keskkonnainspektsiooni Järvamaa büroo aadress Paides on Pärnu 75, maksu- ja tolliameti Lääne maksu- ja tollikeskuse Järva teeninduskoht asub Paides aadressil Pärnu 67, Põhja pensioniameti Rapla büroo Paide klienditeenindus asub Paides aadressil Tallinna 18, terviseameti Põhja talituse Järvamaa esinduse leiab Paides aadressil Pärnu 56, maanteeameti Ida regiooni Paide esinduse aadress on Mäo tee 1, Pärnu maakohtu Paide kohtumaja asub Paides aadressil Tallinna 18, samal aadressil asub ka Lääne ringkonnaprokuratuuri Rapla osakond, kaitseressursside ameti arstlik komisjon Paides toimub AS Järvamaa Haiglas, aadressil Tiigi 8 ning sotsiaalkindlustusameti, mis asubki Tallinnas, vastuvõtt toimub pensioniametis, mis on Paides olemas.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam selgitas, et riigipea pidaski silmas just regionaalseid kontoreid ja kõrgemat kompetentsi. «Kui inimene tahab klienditeenindajaga suhelda, siis seda ta saab, aga kõrgem kompetents on sealt ju kadunud Pärnusse, Jõhvi või Tallinna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles